Valt homeopathie onder paranormale geneeswijzen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Homeopathie is een natuurlijke en wetenschappelijke geneeswijze. De grondlegger ervan is Samuel Hahnemann. Hij was arts en scheikundige. In de tweede helft van de achttiende eeuw ontdekte hij een belangrijke natuurwet: een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken, is ook in staat diezelfde verschijnselen te genezen. Dit is het basisprincipe van de homeopathie geworden. Driekwart van de Nederlanders staat positief tegenover homeopathie. En terecht. Het is een milde en effectieve manier om mensen te behandelen voor allerlei ziekten en kwalen. Het doel van homeopathie is het herstellen van het natuurlijke evenwicht, zowel op lichamelijk gebied als psychisch. Als dit evenwicht verstoord raakt, kunnen er ziekten ontstaan.

Bronnen:
http://www.homeopathie.net/

Nee het valt onder alternatieve geneeswijze. Heeft niks met paranormaal te maken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homeopathie

Paranormaal is in mijn ogen dat je er een andere dimensie bijhaalt. Omdat homeopathie zich richt op planten die in onze dimensie aanwezig zijn heeft het niet met paranormaal te maken.

Hier een dissident geluid van mijn kant. In Wiki staat: "Paranormaal of paranormaliteit staat voor verschijnselen, waarnemingen, wetenschappen of vermogens die niet wetenschappelijk kunnen worden verklaard" Homeopathie valt daar m.i. onder. De huidige homeopathische verdunningen liggen meestal tussen 6X (1/1000 000) en 30X (1/1000 000 000 000 000 000 000 000 000 000), ofschoon ook producten van 30 C (een getal met zestig nullen na de komma) courant zijn. Dit soort verdunningen tart niet alleen de verbeelding, maar ook de wetten der scheikunde. Met andere woorden: Wetenschappelijk gezien is het larie, dus wat mij betreft mag het onder de spookverschijnselen worden gerangschikt.

Homeopatie is een zeer omstreden en wetenschappelijk niet te bewijzen alternatieve geneeswijze. De behaalde , vaak goede resultaten zijn moeilijk te verklaren. Mensen die er nooit mee te maken hebben gehad zeggen dat het tussen je oren zit, indien er een goed resultaat is. Ze hebben er echter zelf , meestal geen ervaringen mee. Er is uit de alternatieve wereld wel een verklaring voor, het zou te maken moeten hebben met een bepaald trillingsgetal van de stof, waardoor het lichaam aangezet wordt tot zelfgenezing.

De klassieke homeopathie is bedacht door Hahnemann. Hij zag dat sommige stoffen in lage concentraties heilzaam waren, terwijl ze in hoge concentraties giftig waren. De fout die hij maakte is dat hij iets dat voor sommige stoffen geldt, zomaar toepaste op alle stoffen. Volgens hem wordt dus élke gifstof een geneesmiddel wanneer je het gif maar genoeg verdunt. Dat was de eerste fout. De tweede fout die hij maakte is dat je geneesmiddel des te krachtiger wordt naarmate je het meer verdunt. Dat is klinkklare onzin. De werking van de klassieke homeopathie mag dus onder de paranormale wereld worden geschaard. De twee basisaannames zijn aantoonbaar verkeerd, en er is nooit enige aanwijzing gezien van de werkzaamheid. Verder vereist de klassieke homeopathie dat je alleen verdunt in stappen van 1:10 of 1:100 (waarom?). Je moet bij elke stap schudden. Dat moet in een houder van een heel bepaald materiaal. Dat schudden moet ook nog eens met de hand gebeuren - machinaal schudden is om een onbekende reden "fout". Dit is echter de klassieke homeopathie. Er zijn meer homeopathieën. Een meer gebruikte homeopathie vindt de regels van Hahnemann maar lastig. Verdunnen gebeurt wel, maar het mag nu wel machinaal, ondanks dat Hahnemann dat een gruwel vond. Het hoeft ook niet meer in een houder van een speciaal materiaal. Dit maakt het commercieel veel interessanter, want het wordt zo veel goedkoper om iets te produceren. Nog een andere homeopathie is iets dat je eigenlijk helemaal geen homeopathie mag noemen. Dat is genezen met plantaardige middelen, meestal kruiden. Er wordt wel enige verdunning toegepast, maar zeker geen homeopathische. Sommige kruidenmiddeltjes zijn ronduit gevaarlijk, maar er zijn ook kruidenmengsels die bewezen heilzaam zijn. Hier maakt de homeopathie misbruik van. Ze zeggen: kijk maar, dit kruidenmiddel werkt echt, de wetenschap "geeft het ook toe" (er is geen sprake van toegeven, het is een wetenschappelijke ontdekking - maar zo kan de homeopaat het natuurlijk niet brengen). Vervolgens gebruiken ze dezelfde naam, homeopathie, voor een geneeswijze die bewezen onzin is. Ze hopen dat de mensen niet zien dat ze dezelfde naam gebruiken voor een bewezen werkende, en voor een bewezen onwerkzame, methode. Helaas trappen veel mensen in deze truc. Ik vrees dat het niet mogelijk is de onwerkzame homeopathie uit te bannen, puur omdat men erin is geslaagd dezelfde naam te koppelen aan een geheel andere geneeswijze die wel werkt.

Hierbij nog maar eens een link naar meneer Randi. Volgens hem valt homeopathie onder kwakzalverij. Je kunt een miljoen dollar verdienen, ook op het gebied van homeopathie! Waar wachten we nog op?

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/James_Randi

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100