wat in het slakkenhuis bepaalt de gevoeligheid (16Hz - 20.000Hz) van het oor?

wat in het slakkenhuis bepaalt de gevoeligheid (16Hz - 20.000Hz) van het oor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De trilhaartjes. De binnenkant van het slakkenhuis is voorzien van allemaal kleine trilhaartjes, die de verschillende geluidsfrequenties opvangen en omzetten naar geluid. Naarmate je meer aan harde geluiden wordt blootgesteld, beschadigen deze trilhaartjes en zal je gehoor achteruit gaan. Afhankelijk van het soort geluid waar je aan blootgesteld bent, kan dit gehoorverlies voornamelijk plaatsvinden in het hoge gebied (sowieso met de ouderdom begint de afname in het hoge gebied), het lage gebied, of, de vervelendste, in het middengebied, waar ook spraak zich bevindt. Vooral harde muziek op regelmatige basis, hetzij in een bar of discotheek, hetzij door een koptelefoon, richt veel schade aan in het middengebied. Na een lange periode te zijn blootgesteld aan lawaai, wil het nog wel eens gebeuren dat je oren fluiten / tuuteren. Ik heb ooit eens ergens gelezen - al zal dat wel erg poëtisch gesteld zijn - dat dat de laatst keer is dat je die frequentie hoort; een soort zwanenzang. In ieder geval is het bij regelmatig optreden wel degelijk een indicatie voor gehoorverlies.

Dat wordt bepaald door het aantal hele trilhaartjes die je nog hebt.

Bronnen:
http://www.nijlpaardtanja.web-log.nl/

Kan het slecht uitleggen, maar hier een poging; In je slakkehuis zit een 'strook' waarop 'haartjes' zitten. Deze haartjes vertalen het geluid naar een signaal dat je zenuwen doorgeven. In je oor onstaan 'staande golven' als gevolg van het geluid. Deze golven stimuleren specifieke delen van de 'strook' met haartjes, En afhankelijk van de positie op de strook zijn de haartjes dus gevoelig voor een bepaalde hoogte van het geluid.

Het wordt bepaald door de lengte van de trilhaartjes in de vloeistof... Want de kleinste zullen bij 20.000 Hz trillen, en de laagste bij 16 Hz... Wil je hoger of lager kunnen horen, dan har je of langere of kortere trilhaartjes moeten hebben, dus de limiet ligt hem in de lengte van de trilhaartjes... En daar kun je niet aan tornen, die limiet...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100