Is een psychiater ook een dokter?

Een huisarts wordt vaak een dokter genoemd. En een gepromoveerd iemand een doctor. Maar kan een psychiater zich ook dokter noemen. OF is dat vrij in gebruik?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iedereen die als arts is afgestudeerd mag je dokter noemen, inclusief de psychiater dus. Maar ook de oogarts zou je moeten aanspreken als dokter. Een tandarts is echter 'mijnheer' of 'mevrouw', want hij of zij is afgestudeerd in de tandheelkunde en niet in de geneeskunde.

Ja. Een psychiater is een dokter voor geesteszieke mensen. Toegevoegd na 2 minuten: Hij/zij heeft eerst geneeskunde gestudeerd, en zich daarna gespecialiseerd in de psyche. Het betreft dus gewoon officieel een arts.

Een psychiater heeft eerst een opleiding tot basisarts gedaan, net als een huisarts. Daarna heeft hij het specialisme psychiatrie gedaan daar waar de huisarts als 'specialisme' huisarts heeft gedaan. Net zoals een chirurg het specialisme chirurgie koos. Een psychiater mag dus medicijnen voorschrijven, dit in tegenstelling tot een psycholoog die niet geen arts is.

Om arts te worden moet je eerst 6 jaar lang de opleiding geneeskunde volgen. Als je dat hebt afgerond, dan mag je jezelf arts noemen. Je bent dan wel echt een basisarts. Werken als huisarts bijvoorbeeld mag dan officieel nog niet want dat is ook een specialisatie. Als je psychiater wilt worden dan moet je ook 6 jaar lang de opleiding geneeskunde volgen. Daarna moet je je specialiseren. Dat verschilt per specialisatie. De specialisatie Psychiatrie duurt 4,5 jaar en je kunt er eventueel voor kiezen om ook nog de opleiding tot psychotherapeut te volgen. Toegevoegd na 41 seconden: Dus ja, een psychiater is zeker een arts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100