Waarom is je hartslag lager dan gemiddeld, wanneer je meerdere keren per week sport?

Ik heb de laatste tijd een aantal keer mijn bloeddruk laten meten en steeds krijg ik te horen: Je hebt een lage bloeddruk, sport je veel?

Als ik dan zeg dat ik 2 á 3 keer in de week sport, dan zegt de arts: Ah oke, dan is dat normaal.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe vaker je sport, hoe groter en sterker je hartspier wordt en hoe minder je hartspier hoeft samen te trekken en te ontspannen om het bloed je lichaam rond te pompen. Daarom hebben sporters een lagere hartslag. Een lage bloeddruk is niet normaal bij sporters, tijdens het sporten verhoogd je bloeddruk, waarbij het na het sporten weer zakt tot normaal, een lage bloeddruk is niet gevaarlijk, maar kan wel lastig zijn, klachten hiervan kunnen zijn: duizeligheid, licht gevoel in hoofd en flauwvallen (dit kan natuurlijk wel gevaar opleveren als je een bestuurder bent of verkeerd terecht komt). Laat je bloeddruk dus regelmatig meten.

Duursporters hebben een lagere bloeddruk dan niet sporters, je zegt niet of je aan duursport doet maar bij een sporthart hoort een lagere hartslag en een lagere bloeddruk: "Sporthart: Uitzetting en vergroting van het hart bij intensieve sportbeoefenaars, gaat gepaard met langzame hartslag en lage bloeddruk"

Bronnen:
http://www.bloeddrukmeter.be/faq.php
http://www.dokterdokter.nl/encyclopedie/16...

Dit wordt bradycardie genoemd. Een sporthart is een natuurlijke vorm van bradycardie. Overigens kan iemand met een sporthart vaker last krijgen van hartritmestoornissen. Een sporthart is niet altijd zo gezind als vroeger werd gedacht. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/107287-langzame-hartslag-bradycardie.html http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/82007-ritmestoornis-hartritmestoornis.html Toegevoegd na 36 seconden: gezind=gezond

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100