Rookverbod versus rookvrije cafees...

Het rookverbod dat op 1 juli 2008 is ingevoerd voor de horeca is er om personeel het recht op één rookvrije werkplek te kunnen garanderen. Niet om de gast naar één rookvrij café te laten gaan. Want als dit een succes zou zijn. Waarom zijn initiatieven voor een rookvrij café in het verleden dan altijd mislukt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gemiddelde café bezoeker vind het niet erg als er om zich heen gerookt wordt. Nu vindt iedereen het irritant, de hele kroeg gaat naar buiten (incl. personeel) als er 1 iemand naar buiten gaat om te roken. En dat het beter zou zijn voor de volksgezondheid? Alle onderzoeken van de anti-rook organisaties beweren van wel, maar die zijn altijd in het voordeel van de anti-rook organisaties. Onafhankelijke onderzoeken hebben een wat minder radicale uitkomst en halen daarmee meestal niet eens de media.

Wat is nou de vraag precies? "Rookverbod versus rookvrije cafees..." niet eens een stelling, en zeker geen vraag.

Eigenlijk geef je zelf al antwoord op deze 'vraag'. In het verleden ging men uit van rookvrije café's voor en door de GASTEN. Maar café's trekken nu eenmaal rokers én niet-rokers. Er zat geen wet achter, die het verbood, dus dan hoefden de gasten zich er ook niet aan te houden en konden andere gasten er niets van zeggen. Nu met het rookverbod (ik laat mijn eigen mening hierover even buiten beschouwing), gaat men uit van een rookvrije werkplek i.p.v. een rookvrije bezoekersplek, en men heeft het wettelijk gemaakt. Er staan dus sancties op en veel mensen houden zich gewoon aan de wet. Daarnaast is in de wet ruimte gecreëerd om café's de mogelijkheid te geven aparte rookruimtes in te richten. Iets waar de grotere kroegen gehoor aan hebben gegeven, maar waar kleine café's moeite mee hebben: niet alleen qua oppervlak, maar ook financieel.

Er staat nog niets vast over roken in kleine café's. Je vraag is erg onduidelijk. Initiatieven van vroeger zijn kennelijk mislukt omdat er te weinig animo voor was.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100