Is een loopfiets een goed alternatief voor mensen met de ziekte van Parkinson?

Een loopfiets is te gebruiken bij personen die moeilijk langere tijd kunnen staan of lopen, omdat hun benen het lichaamsgewicht onvoldoende kunnen dragen. Bij het gebruik van een loopfiets neemt het zadel deze ondersteunende functie over, maar moet de gebruiker nog wel voldoende kracht hebben om zich met een loopbeweging voort te kunnen bewegen. Een loopfiets zie ik dan ook als een hulpmiddel dat tussen een rollator en een rolstoel in zit.

De meeste Parkinson-patiënten hebben moeite met lopen, maar worden wel gestimuleerd om zoveel mogelijk te bewegen. Zal een loopfiets voor hen geschikt zijn, of zullen ze moeite krijgen met het handhaven van hun evenwicht? Of zijn er andere problemen die zich voor zullen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het hangt ervan af welk stadium van Parkinson, maar als fietsen al geen optie meer is, is een loopfiets dat ook niet. Bij Parkinson neemt de stabiliteit af bij het lopen. Het beginnen met een beweging levert op den duur moeite op. Het stoppen ook. Een tweewielige loopfiets is dan een gevaar. Er zijn speciale Parkinson rollators die worden door de zorgverzekeraar vergoed. Ze zijn erg stabiel en gaan op de rem als de patiënt niet meer kan stoppen met lopen. Ook heeft zo,n rollator een laserlampje die op de grond een streep projecteert, als referentiepunt als het starten met lopen niet gaat. ( de zogenoemde freezing) . Parkinsonpatienten staan soms als aan de grond genageld omdat het dan niet lukt te beginnen met lopen. Een orientatiepunt op de grond, zoals het laserstraaltje helpt dan. Gelet op deze bij Parkinson tamelijk algemene problemen lijkt een loopfiets niet erg verstandig.

Het is iets persoonlijks, hangt van zoveel factoren af dat het enige goede advies kan zijn dat de patiënt in kwestie het zelf moet beoordelen en dan niet alleen even in een winkel, maar ook in de thuissituatie. Ik ken iemand met Parkinson die dolgelukkig is met haar loopfiets. Denk er ook aan dat als het ziekteproces voortschrijdt de fiets niet meer zou kunnen voldoen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100