Wat bedoelen ze met "een verhoogde tracerstapeling" op een botscan?

Hallo,

ik heb onlangs een SPECT/CT scan gehad (botscan) en als ik naar het besluit van het verslag kijk dan lees ik het volgende:

"SPECT/CT van de LWZ toont een verhoogde tracerstapeling ter hoogte van het osteosynthesemateriaal: dit is nog fysiologisch gezien de recente plaatsing."

Wat bedoelen ze met "verhoogde tracerstapling" (?)

P.S.: ik ben 3 maanden geleden geopereerd aan mijn rug: lumbale fusie op L5-S1.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een botscan wordt er een kleine hoeveelheid radioactief materiaal ingespoten; de zogenaamde tracer. Deze tracer is zo gemaakt dat deze zich met name ophoopt in gebieden waar er meer bloedtoevoer naar de botten is en waar het bot harder aan het groeien is. Met "verhoogde tracerstapeling" wordt dus bedoelt dat op een specifieke plek meer van dit radioactieve stofje is opgehoopt. Je kan je voorstellen, dat na zo'n operatie het bot nog flink aan het groeien en aan het genezen is; het is immers de bedoeling dat de wervels aan elkaar vastgroeien. Dat er rondom al het metaal in je rug (het "osteosynthesemateriaal") meer botgroei is en er dus meer tracer ophoopt is dus niet verwonderlijk; het is zelfs de bedoeling. Dat is dan weer wat de radioloog bedoelt met "fysiologisch."

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gez...
http://www.medicinfo.nl/%7B06490a5c-f85a-4...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100