Fabel of waar. kippenbouillon is goed bij een verkoudheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vooral kippenbouillon werkt effectief tegen verkoudheden omdat het bijzonder rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen. Warme vloeistoffen stoppen de de beweging van neutrofielen. Dat zijn blooedcellen die aanvallende virussen bestrijden, maar ook griepachtige symptomen opwekken. Warme vloeistoffen doen bovendien de temperatuur in de neus- en de mondholte stijgen, wat helpt om virussen op afstand te houden. Toegevoegd na 42 minuten: Dat komt omdat een bepaald eiwit in kippenvlees het aminozuur cysteïne bevat. En dat vertoont chemisch heel veel gelijkenissen met het geneesmiddel acetylcysteïne, een zogenaamde 'slijmverdunner' die taai slijm in de luchtwegen dunner of vloeibaarder maakt, zodat je het beter kan ophoesten. Daarnaast onderdrukt kippensoep de werking van ontstoken witte bloedcellen die je aan het hoesten brengen. Soep uit blik werkt prima, concludeerde een groep Amerikaanse wetenschappers onlangs na jarenlange studies en experimenten, maar zelfgemaakte kippenbouillon doet het nog beter.

Nee, niet meer dan tomatensoep. Ondanks dat dit 'feit' op vele huismiddeltjes-websites staat, is het niet aangetoond. Dat is ook logisch. Er zit niets geneeskrachtigs in een kip, laat staan het water waar die in heeft gelegen en nog eens uren heeft staan koken.

Nee hoor fabeltje... Als je niets neemt duurt een fikse verkoudheid of griep een week en als je wel wat neemt duurt een fikse verkoudheid of griep zeven dagen...

Kippenbouillon wordt al eeuwen gegeven aan mensen die ziek zijn. Je komt het bijna in alle culturen tegen. Je kikkert er van op, het bevat eiwitten en is licht verteerbaar. Het is niet echt een fabeltje dus. Als je ziek bent heb je geen zin in eten en om toch iets binnen te krijgen is kippenbouillon heel voedzaam.

Geen betere remedie dan een kop hete kippensoep bij winterkwalen, wordt al eeuwen beweerd. ‘Serieuze’ dokters die de stelling al bijna even lang afdoen als larie, kregen ongelijk. Kippensoep of -bouillon verlicht wel degelijk de symptomen van verkoudheid en griep, en dat op twee manieren. Enerzijds maakt de soep beter komaf met neusverstopping dan om het even welke andere warme drank. Dat komt omdat een bepaald eiwit in kippenvlees het aminozuur cysteïne bevat. En dat vertoont chemisch heel veel gelijkenissen met het geneesmiddel acetylcysteïne, een zogenaamde ‘slijmverdunner’ die taai slijm in de luchtwegen dunner of vloeibaarder maakt, zodat je het beter kan ophoesten. Daarnaast onderdrukt kippensoep de werking van ontstoken witte bloedcellen die je aan het hoesten brengen. Soep uit blik werkt prima, concludeerde een groep Amerikaanse wetenschappers onlangs na jarenlange studies en experimenten, maar zelfgemaakte kippenbouillon doet het nog beter.

Bronnen:
goedgevoel.be/gg/nl/102/Griep/article/deta...

Al eeuwen wordt kippensoep aanbevolen bij griep en verkoudheid, en dit is geen fabel. Studies hebben aangetoond, dat kippensoep inderdaad helpt. In 1978 deed de Amerikaan Kiumars Saketkhoo vergelijkend onderzoek naar het effect van koud water, van warm water en van warme kippensoep. De studie bevestigde dat warm water, maar nog beter hete kippensoep, het slijm uit de neus sneller afvoert. Ten eerste, de stoom die van de soep afkomt, verlicht de verstopping van neus en borst. Bovendien zou de bouillon ontstekingremmende eigenschappen hebben. De beweging van witte bloedlichaampjes, deze zouden aanzetten tot het vermeerderen van slijm in neus en longen, zou gestopt worden. Bovendien zijn de kruiden, zoals knoflook en peper, al vanouds middeltjes die gebruikt worden bij aandoeningen van de luchtwegen. Hete kippensoep, volgens grootmoeders recept met veel kruiden en groenten, schijnt goed te helpen bij verkoudheid. Het snot stroomt sneller uit de verstopte neus. Kippensoep, ook wel joodse penicilline genoemd, wordt door joodse moeders dan ook al heel lang aangeraden en voorgezet bij griep en verkoudheid.

Bronnen:
http://gezondheid.rubriek.nl/gezondheid/gr...
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/ar...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100