Waarom heeft iets een referentie waarde, als het dan erbuiten valt het 'klinisch niet relevant' is?

Bij veel bloedonderzoek heb je referentie waarden. Als je daarboven of daaronder zit, kan dat een teken zijn van dat er iets aan de hand is.

Maar, ik had een waarde gelezen, die onder de referentie waarde zit:
31 bij referentie 47 - 50,5.
Maar, een waarde onder de 47 is "klinisch niet relevant", waarom bestaat er dan een referentie waarde voor, en is het niet gewoon 0 - 50,5 ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Referentie waarde geeft aan dat je in het "normale bereik" zit dat wil zeggen in het gebied waar 95% van de gezonde mensen zit. Voor elke meting heeft dus 1 op de 20 gezonde mensen een afwijking. Als het ziekenhuis lab 20 metingen bij een gezond persoon doet is gemiddeld 1 meting afwijkend. Klinisch relevante afwijkingen zijn afwijkingen die iets zeggen over een ziektebeeld. Een voorbeeld van een niet klinisch relevante afwijking is bv de conditie van topsporter, past niet in het gemiddelde van 95% van de mensen, maar is ook geen aanduiding voor een ziekte, want de conditie is te goed. Wat bij jouw aan de hand is, is onduidelijk, omdat je niet schrijft om welke waarde het gaat. De afwijkende waarde kan te maken hebben met een variant in een enzym, maar ook met gezondere staat.

Ik weet niet welke waarde je bedoelt. Maar veel waarden in het lichaam zijn heel nauwkeurig. Zoiets als de hoeveelheid glucose die in je lichaam circuleert. Dat is bijvoorbeeld te laag onder de 3,8 mmol/l Bij een bloedglucose van 0 ben je vrij snel dood, of je bent al dood. daarom worden er geen waarden tussen 0 tot x opgegeven. Dit om de eenvoudige reden dat dit en gevaarlijk is, en geen levensvatbare waarden omvat.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedglucosespiegel

Gewoon. Stel dat voor een bepaald iets de grens is x. En wat op of boven x zit is medisch foute boel. Zit je onder die grens of waarde dan is het dus geen probleem. In jouw voorbeeld is die grens 47. De 31 ligt daaronder dus. Dus niet in de gevarenzone (die kennelijk ligt bij 47-50.5). Dan zal het ook duidelijk zijn dat de onderwaarde niet op 0 gelegd wordt. Dan namelijk zou je met een waarde van 37 wel een probleem hebben waar om bij het voorbeeld te blijven pas sprake is van een gevaarlijke situatie bij een waarde van 47 +. Dus klinisch niet relevant. Er hoeven geen medische maatregelen genomen te worden want je waarde zit onder de grenswaarde waar het gevaarlijk wordt danwel is.

Dat betekent dat het onder de referentiewaarde zit, maar niet zorgwekkend ervan afwijkt.

Klinische niet relevant betekent dat de uitslag los niks betekend. Het kan je geen aanwijzing geven over een ziektebeeld. Los betekend die waarde dus eigenlijk niks. Pas wanneer je andere uitslagen ook afwijkend hebt en een klinisch bijpassend beeld, dan is het mogelijk om die uitslag ook erbij te nemen als extra onderbouwing van de rest. Maar op zelfstaand zegt het helemaal niks.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100