Als je een avondmens bent, kan je dan een ochtendmens worden?

Ik ben een avondmens. Na 20:00 kom ik tot leven en ik ben tot 3:00 niet mijn bed in te krijgen. Ik vind het zelf heerlijk om in de avond tot leven te zijn maar als moeder van 2 kleine kinderen is dit een probleem geworden. Ik ben in de ochtend natuurlijk gewoon helemaal gaar. Nu ondervinden mijn meisjes daar geen problemen van want ik ben ook in de ochtend 100% moeder voor hen maar geen 100% mens. Makkelijk gezegd kan ik dan natuurlijk mijn bed eerder in gaan maar ik kan mij daar gewoon letterlijk niet toe aan zetten! Ik ervaar het net zo moeilijk als stoppen met roken. Andere avondmensen zullen dit wel herkennen denk ik. Maar is het mogelijk om als avondmens een ochtendmens te worden en zo ja, hoe?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om eerlijk te zijn..... Je zult nooit een ochtendmens worden. Het feit dat je in de ochtend gaar bent ligt er niet alleen aan dat je het in de avond te laat maakt. Ik ben zelf een ochtendmens. Het is hetzelfde als mij vragen of ik een avondmens kan worden. Dat gaat nooit lukken. Wel kun je door discipline een ander dagritme aanleren. Dat betekent dus op een voor jou acceptabele tijd naar bed gaan. Gebruik eventueel melatonine tabletjes om toch in slaap te kunnen vallen. Door een ander dagritme te "programmeren" zul je je ook redelijk fitter voelen smorgens. Maar je zult nooit het "good morning sunshine" gevoel krijgen.

Heel herkenbaar!! De enige manier die werkt is : discipline, oftewel je houden aan de bedtijd die in dit geval voor jou het best is i.v.m. het vroege opstaan met je kindjes. Dus bijvoorbeeld om 23.00 uur naar bed en om 07.00 uur op en als je niet kunt slapen, dan maar lezen, maar niet later naar bed gaan. Als je dit volhoudt, wordt je geen ochtendmens, maar je zal wel eerder in slaap vallen en dus beter uitgerust zijn: volhouden is het credo!!

Ik herken het ook. Ben van nature ook een avondmens. echter ik werk onregelmatig. moet dus ook ochtend en nachtdiensten draaien, ochtenddiensten zijn een narigheid, maar door mijn (slaap)ritme aan te passen lukt het me wel om te functioneren. zou voor mij dus ook wel lukken, om standaard ochtenddiensten te moeten draaien. maar zo prettig als een avonddienst zal het voor mij nooit worden.

Ik weet dat het kan maar het vergt enorme discipline. Als je het echt wil: wakker in je bed gaan liggen, met een boek, niet met je smartphone... Zoals de vorige spreker zei: bijvoorbeeld om 23 uur. Maar stel een grens: hou het eens twee weken vol en kijk dan of het gaat werken. Gewoon twee weken doen. En dan kun je een balans opmaken.

Dat kan maar voor een beetje, je doet het namelijk elk jaar als het zomertijd wordt (dan moet je wel een uurtje opschuiven want normaal sleep je je om 7 uur uit bed maar dan moet je dat al om 6 uur). Het zit 'm dus in heel langzaam verschuiven. Als je vannacht om 3 uur naar bed bent gegaan ga je vanavond 5 minuten eerder naar bed en zo schuif je elke avond 5 min op. Hier moet je je dan wel strikt aan houden. Echt een ochtendmens worden lijkt me heel lastig, het zit gewoon in je hoofd maar als je kinderen naar school gaan (ik weet niet hoe oud ze zijn) moet je gewoon wel maar als je dan geen werk hebt kun je dan ook overdag bijslapen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100