Hoe kun j iemand helpen complimentjes te accepeteren?

Ik vraag me dit dus af. Ik heb een goede vriend die dit heel moeilijk te accepteren vind. Ik zou hem graag willen helpen dit te accepteren. Want hij verdiend ze. Maar in plaats van accepteren, ontwijkt hij deze en/of maakt e een grapje van. Dus bij deze mijn vraag: hoe krijg je dit schild weg en hoe kan ik hem dit laten accepteren? iemand ideeën?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt hier, lijkt me, op twee manieren mee omgaan. Ten eerste: als het maar vaak genoeg voorkomt, gaat het ook wennen. Als je wat dieper wilt gaan, kijk dan waar die afweer tegen complimenten vandaan komt. Ik heb zelf ondervonden dat uitsluitend vragen stellen en geen meningen geven heel goed werkt. Ik was iemand die voor zichzelf stelde: wat je goed doet is normaal, wat je niet goed doet is fout. Een goede vriendin van me heeft me, door alleen maar vragen te stellen, laten zien dat ik zat met het idee: als het niet volmaakt is, is het niet goed, dus ook geen compliment waard. I zou zeggen, maak hem bij gelegenheid een compliment, aanvaardt hij dat niet recht-toe-recht-aan, ga daar dan over in gesprek (vragen, vragen,vragen) en hij zal ontdekken hoe het zit. Succes!

Mij persoonlijk heeft het al geholpen door te leren dat het voldoende is om te reageren met "Dank je wel!". Geen uitvluchten, ja maar....., maar er gewoon dankbaar voor zijn.

Je kunt ook gewoon zeggen dat je het vervelend vindt als iemand je complimenten niet accepteert. Dit voelt namelijk als een afwijzing (bij mij wel in ieder geval). Ik vind het namelijk erg prettig om serieus genomen te worden, zeker als ik een compliment maak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100