Hoe werken de doseringsvoorschriften op een bijsluiter van een medicijn?

Op een bijlsluiter van een medicijn staat vaak de standaardosering aangegeven. Hier staat dan bijv.:

Standaarddosering kind: 20mg/5mg tot 60mg/20mg per kilogram lichaamsgewicht.

Mijn vraag is, waarom staan hier aan beide zijdes van "tot" twee waardes i.p.v. één? Waarom staat er niet gewoon 20mg tot 50mg per kilogram lichaamsgewicht? Ik vind dit vrij verwarrend en begrijp dus niet wat voor dosering ik mijn kind moet geven.

In dit geval gaat het overigens om het medicijn "Amoxicilline/Clavulaanzuur Supsensie", maar ik kom deze methodiek vaker op bijsluiters tegen.

Hartelijk dank!
Mvg,
Roel

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is de bedoeling bij dit geneesmiddel dat de arts voorschrijft welke dosering voor jouw kind geschikt is, de 2 hoeveelheden geven de minimum en maximum dosering per dag aan, per kilogram dat je kind weegt. Bij twijfel altijd de arts of apotheker bellen.

dit is geen middel wat je zomaar zelf kunt gaan geven. het is een antibiotica die echt door een arts voorgeschreven moet worden. dan weet je precies hoeveel en hoeveel dagen. bij verkeerd gebruik al je kind hier immuun voor worden en dan heb je pas echt een probleem; want als ze weer een keer antibiotica nodig heeft zal ze er niet op reageren en een veel zwaarder middel nodig hebben.

De reden dat er aan beide zijden van het "tot" twee waardes staan, is omdat het hier gaat om medicatie die bestaat uit twee middelen. Namelijk amoxicilline en clavulaanzuur. Op de tabletten waar bijvoorbeeld op staat: amoxicilline/clavulaanzuur 250/62,5 betekent dit dat er 250 mg amoxicilline in zit en 62,5 mg clavulaanzuur. Een kind mag dus minimaal 20 mg amoxicilline tot maximaal 60 mg amoxicilline per kilogram krijgen, en minimaal 5 tot maximaal 20 mg clavulaanzuur per kilogram lichaamsgewicht. Let wel: bij een dergelijk middel behoor je NIET terug te hoeven vallen op de 'standaarddosering' als patiënt en dus zelf moeten dokteren. De behandelend arts van je kindje moet op het recept duidelijk hebben vermeld wat de exacte dosering is. Als dit niet het geval is, bel dan je huisarts (en eventueel buiten kantoortijden de huisartsenpost) of de (dienst)apotheek om dit te overleggen. Het gaat hier om een breed-spectrum antibioticum en daar moet niet mee gerommeld worden. Het hangt helemaal af van de aandoening en de verdere medische toestand van je kind wat in dit geval de juiste dosering is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100