Hoe kan het dat sommige mensen niet vatbaar zijn voor de gevolgen van roken?

Mijn opa is geboren in 1921. Hij rookt vanaf zijn tiende (wat toen vrij normaal was). Hij heeft het grootste gedeelte van zijn leven ongeveer 40 shagjes/sigaretten per dag gerookt. Nu rookt hij wat minder, ongeveer 15/20 sigaretten per dag. Toen we er vroeger kwamen stond het er altijd blauw van de rook.

Een jaar of 10 geleden moest hij naar het ziekenhuis, de dokter dacht aan een longontsteking. Omdat hij veel rookte, ook de longen even gecontroleerd, hiermee was alles in orde.

Mijn vraag is eigenlijk hoe dit kan. Men zegt altijd dat roken zo schadelijk is, maar sommige mensen lijken er totaal geen hinder van te ondervinden. Een ander voorbeeld, de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Schmidt (1918), rookt als een ketter, maar heeft al een zeer respectabele leeftijd bereikt.

Mijn oma (1925), rookt niet, maar heeft wel haar hele leven meegerookt. Als je de verhalen mag geloven over meeroken, zou mijn oma ook geen 87 mogen worden. Ze hebben beide ook nooit kanker of hartkwalen gehad, wel wat andere onschuldige oude-mensen kwalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Sommige mensen zijn vatbaarder voor bepaalde ziekten dan anderen. Erfelijke factoren spelen daarbij een rol. Daarom komen bepaalde ziekten komen in sommige families veel vaker voor dan gemiddeld. Zwakke plekken in het immuunsysteem kunnen dus genetisch worden doorgegeven. Zo zijn er gevallen bekend van sportieve mensen die een gezond en rookvrij leven leidden, maar die op jonge leeftijd aan longkanker zijn overlijden. Toch is beslist niet zo dat de kans op longkanker voor jou nihil is wanneer je hele familie, zonder gezondheidsproblemen, tot op hoge leeftijd heeft gerookt. Bedenk dat het altijd om uitzonderingen gaat. Dat geldt voor de 'sportieve jonge vrouw' die op haar 27e jaar aan longkanker overlijdt, maar ook voor de man van 91 jaar die zijn hele leven rookte als een schoorsteen maar nergens last van had...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100