als je merkt dat iemand aan geheugenvervalsing lijd, wat kan je daar dan aan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Allereerst is van belang om duidelijk te krijgen of de persoon in kwestie zich bewust is van geheugenvervalsing (het vertellen van een verhaal dat voor het grootste gedeelte is opgevuld met verzonnen feiten, om gaten in de herinnering op te vullen; dit komt voor bij geheugenstoornissen. synoniem: confabulatie). Iemand kan bewust zijn geheugen vervalsen, of onbewust (bijvoorbeeld bij dementie). Kijk of je het gesprek aan kunt gaan met deze persoon. - Wanneer deze persoon bewust zijn geheugen vervalst (liegen), geef duidelijk aan waarom dit niet prettig en gewenst is. - Wanneer deze persoon onbewust zijn geheugen vervalst, kijk of er mogelijkheden zijn om bijzonderheden uit het verleden helder te krijgen. Bijvoorbeeld met een levensdoos / fotoboek.

Bronnen:
http://sofatijd.wordpress.com/2011/09/14/p...

Herinneringen zijn per definitie onbetrouwbaar. Hoe het geheugen werkt is onderwerp van studie in de zowel de cognitieve psychologie als cognitieve neurowetenschap. Men is daar nog niet goed uit. Maar het is heel normaal dat twee mensen aan dezelfde gebeurtenis een compleet andere herinnering hebben. Iets anders is wanneer paramnesie, geheugenbedrog, geheugenvervorming, herinneringsvervalsing of herinneringsillusie ziekelijke vormen aanneemt. Dan kunnen de onware herinneringen leiden tot waanvoorstellingen van de werkelijkheid. Maar wie bepaalt dat? Niet een leek, in ieder geval. Dus als jij denkt dat een ander daaraan lijdt dan kan je niks doen. Diegene zal zelf hulp moeten zoeken indien hij/zij dat nodig vindt.

hoi gast, Bij dementie: wat je kunt doen is degene die onbewust herinneringen vervalst, gelijk geven. het maakt namelijk niet of iets nou precies waar is of niet. Er tegenin gaan versterkt de onzekerheid bij de ander en DUS de drang om stelling te nemen en zeker te praten over de eigen waarneming. Bij bewuste vervalsing: vertellen dat je het constateert. Het is aan de ander of hij/zij zich uitgenodigd voelt om er op in te gaan of er anderszins iets mee te doen. groet Diny

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100