Zijn er voor blinde mensen ook leijke mensen?

Ze doen alles op gevoel. Hoe bepalen zij hoe mensen er lelijk uitzien? Of gaan zij van een heel ander standpunt uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ben blind, niet altijd geweest, maar ben totaal ongevoelig voor het uiterlijk van mensen, ook al weet ik er wel veel van en heeft mijn interesse er wel altijd gelegen. Toen ik nog kon zien, beoordeelde ik iemand bewust of onbewust op zowel karakter als uiterlijk, het is een verademing om nu alleen op karakter te kunnen oordelen, ik vind het heerlijk een dik persoon te knuffelen, ik heb niet de neiging iemands gezicht aan te raken, om dat te beoordelen, iemand die van geboorte af blind is, heeft dat ook niet altijd, tenzij de persoon erg dicht bij hun staan, het is dus niet zo, dat iedereen wordt betast, ook voor iemand die blind geboren is, is het niet van belang hoe de cassiere van de supermarkt eruit ziet, er zullen best blinden zijn die een voorkeur hebben voor dik of dun en ook die geen relatie willen met iemand met een grote neus of pukkels, maar dat zijn uitzonderingen, wij zijn veel meer gericht op de stem, hoe de persoon in het leven staat, of hij/zij iets te vertellen heeft en hoe hij/zij het leven invult. Er is dus geen compleet antwoord te geven, ook een blinde is maar een mens, met zijn of haar beperkingen in denken en doen, de een is er wel gevoelig voor , de ander niet, maar bij aangeboren blinden is, wat mooi en elijk is aan uiterlijk wel een aangepraat verschijnsel.

Denk het wel,als een blind iemand een b.v. mooi gezicht betast heeft hij of zij der vast een leuker"beeld"bij dan iemand met een oneffen gezicht.

Mooi of lelijk als het om uiterlijk gaat is aangeleerd ( denk maar aan mode, hoe bespottelijk zagen de mensen er 50 jaar geleden soms niet uit?). Als je slechtziend of niet ziend bent, interesseert je die soort mooi of lelijk niet, voorzover het het uiterlijk betreft. Ik ben behoorlijk slechtziend, herken geen gezichten en hoe de mensen er uitzien, maakt niets uit; ik kan met moeite lezen en dus ook deze tekst typen, en dan eerst met 2000 fouten. Er is wel mooi en lelijk in geuren en kleuren en vooral in geluid. Vogels, de wind, het geluid van water, en natuurlijk muziek. Je krijgt andere waarden dan een 100% goed ziende.

Mijn vader is blind geworden door een oogziekte. Eigenaardig genoeg zegt hij wel nog dingen als “dat is een mooi meisje, een echte zigeunerin” terwijl het dit niet meer kan zien. Wij moeten er altijd wat mee lachen, maar het rare is… iemand die hij zo beschrijft hééft ook wel iets van een zigeunerin. Hij zegt dat hij dingen veel meer aanvoelt, maar niet zozeer hoe iemand zijn haar, neus en mond is bv. maar wel hoe iemand “voelt” (zonder aan te raken). En dat hij zich er dan een beeld bij voorstelt. Tegen mij bv. zegt hij vaak dat ik er veel jonger uitzie dan ik ben, net zoals andere mensen dat ook zeggen. Ik begreep het niet, tot iemand zei dat ik ook een heel jonge stem heb. Misschien gaat hij daarop af… Hij voelt nooit of te nimmer aan iemand zijn lichaam, maar kan dus wel nog altijd praten over “mooi” en “lelijk”. Met dingen is het anders. Als hij laatste een oude bibliotheek ging bezoeken zei hij bv. dat het er erg mooi was, wat toch wel bijzonder is. Ik vroeg hoe hij dat dan wel wist, en hij zei dat hij de geur van het hout rook, en zich kon voorstellen hoe dat hout eruit zag. Dat hij wel gevoeld had aan dingen die beschreven werden (dat mocht, het was een rondleiding voor blinden). En dat hij mee door de ogen gezien had van zijn blindenbegeleidster, die alles beschreef.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100