Ik zit in de ziektewet via het uwv, kan ik dan wel vrijwillegers werk gaan doen ?

Ik wil wat vrijwillegerswerk gaan doen, (ben niet lichamelijk ziek) maar ben bang dat het uwv gaat zeggen dat als ik dat kan, dat ik dan ook gewoon werk weer kan gaan doen. Ik zit al een half jaar thuis en heb geen sollicitatie plicht. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik wil gewoon een beetje mijn dagen doorkomen, helpt naar mijn mening ook weer bij mijn herstel. Weet dat ik het ook kan navragen bij het uwv zelf, maar ben benieuwd of iemand dit herkent of er iets van weet?

Toegevoegd na 17 minuten:
ik heb geen werkgever meer, dus zit niet via werk in ziektewet.

Toegevoegd na 45 minuten:
Nog even voor de duidelijkheid, mijn problemen liggen in de psychische/depresieve richting. ben dus niet echt lichamelijk ziek. Denk dat ik op zich wel weer werk kan zoeken, vind het zelf ook gewoon moeilijk om te zeggen of ik gewoon werk weer aankan.

Toegevoegd na 47 minuten:
het gaat er nu dus om dat ik vw wil gaan doen om een beetje mijn dagen door te komen en weer onder de mensen, iets te doen te hebben.

Toegevoegd na 16 uur:
Iedereen die geantwoord heeft hartelijk dank !! Heb er zeker wel wat aan gehad, binnenkort heb ik een afspraak met het uwv, dankzij jul;lie antwoorden denk ik dat het beter is om het daar eens goed na te vragen. Dus nogmaals dat jullie de moeite namen om te antwoorden.

Toegevoegd na 16 uur:
oops...laatste zin moet nog ergens dank tussen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je vindt in het UWV een goede partner als je poogt weer gezond te worden. Er is een groot verschil tussen vrijwilligers werk, waar je je mentale weerbaarheid verder en wellicht sneller zult herwinnen dan achter de geraniums. Het UWV (dwz. de keuringsarts) zal als het niet goed mogelijk is of minder kans geeft op spoediger herstel via arbeidstherapie in de huidige werkkring, je wellicht steunen. Als je duidelijk uit kunt leggen dat je niet klaar bent om op je oorspronkelijke werkplek terug te keren maar meent dat een geheel andere plek met minder verwachtend en minder verplichtend karakter je sneller mentaal zal doen herstellen om je originele werk weer op te pakken, open staan voor eigen initiatief. Ik heb veel met het UWV van doen ( gehad) en ze hebben mij overtuigd van een integere instelling. Er is veel meer mogelijk dan veel mensen denken. Helaas zien mensen het UWV als tegenstander, terwijl ze in wezen hetzelfde doel nastreven als een goede werknemer, weer gezond en met plezier aan de slag. Ik zou dus zeker een afspraak maken , maar maak vooraf voor jezelf helder waarom je via vrijwilligerswerk sneller/ beter op zult knappen dan via arbeidstherapie bij je huidige werkgever, omdat ze daar geheid mee zullen komen. Veel succes.

In mijn direct nabijheid heb ik precies zoiets meegemaakt. Deze persoon verkeerde in exact dezelfde situatie als jij; geen sollicitatieplicht, lichamelijk gezond en psychisch/depressieve klachten. Hij heeft zijn vraag voorgelegd aan zijn re-integratiecoach (ik weet niet of jij er één hebt, zoniet probeer dan bij het UWV zo iemand te spreken te krijgen) en deze heeft 100% meegewerkt, aangezien men het daar prima vindt als je je weer onder de mensen begeeft en daardoor op termijn weer aan de slag kan. Het staat zelfs op hun site, zie eerste bron. Voor meer informatie over dit onderwerp, zie tweede bron. Je zult echter wel zelf actief moeten zoeken (zie daarvoor de derde bron), dat doet het UWV niet voor je. Als je vervolgens iets vindt, meld je dat bij hen, zij houden het tegen het licht en je krijgt vrij snel (in bovengenoemd geval dezelfde dag) Veel succes, mijn kennis heeft hier heel veel aan gehad!

Ik denk dat Het UWV zal toe juigen dat je vrijwilligerswerk wilt gaan doen, dit onder het mom van werken op therapeutische basis. Ga gewoon eerst even een praatje maken bij het UWV Als je meer wilt weten kun je mij een privémailtje sturen.

ik werk wel als vrijwilleger en dat is bekend bij uwv ! ik loop al jaren met paniek aanvallen .ben nu 49 jaar maar loop al thuis vanaf 1996..2 x gekeurt en beslist dat ik niet normaal werken kan ..ik werk waneer ik een goede dag heb en doe wat ik leuk vind ..op een dieren asiel ..de hele dag met honden bezig zijn ..je doet toch iets voor je uitkering denk ik dan ..dus leg het uit aan het uwv ..van dagen in huis zitten word je niet beter van !! sterkte !!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100