Hoe komt het dat meisjes steeds eerder vrouwelijke vormen ontwikkelen?

Het valt me op dat meisjes op de basisschool al de vrouwelijke vormen ontwikkelen, dus borstvorming, heupen ontwikkelen. Hoe komt het dat meisjes eerder dus fysiologisch deze ontwikkeling in gaan, ten opzichte van (laten we zeggen) 10 jaar geleden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor zover dit al waar is, komt het vaak door de opvallendere, vrouwelijkere kleding die meiden dragen. Verder is het zo dat meisjes uit zuidelijke landen vaak eerder secundaire geslachtskenmerken ontwikkelen. Zo hebben Marokkaanse meiden vaak al eerder borstgroei dan Nederlandse. Ook meiden die van de Antillen komen zijn er gemiddeld genomen eerder bij. En dan nog: is dit wel echt zo? Misschien let je er nu meer op dan 10 jaar geleden? Ik herinner me nog goed dat bij mij in de zesde klas (30 jaar geleden) ook een heleboel meiden waren die al borsten en 'haartjes' hadden en een aantal waren ook al ongesteld. Een nichtje van mij was op haar tiende al ongesteld en begon borstjes te krijgen, ook 30 jaar geleden.

Voedsel speelt daarin een rol, maar tegenwoordig heb je ook kleding om dat te doen lijken, zoals push-up bh's. Die worden tegenwoordig steeds vroeger gedragen, want 'iets' hebben is op de basisschool natuurlijk al heel wat. Toegevoegd na 2 minuten: Heupen daarentegen ontwikkelen zich niet vroeger, dat lijkt alleen zo bij meisjes die wat steviger zijn gebouwd qua benen maar het geluk hebben dat ze wel een platte buik hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100