Een oude dame (1933) kon gisteren even, een minuut of vijf, niet meer praten. Ze wist geen woorden meer. Wat was er aan de hand?

Haar denken was normaal, maar ze kon geen enkel woord meer bedenken. Het kwam er niet uit, ze kon er niet op komen. Na een aantal minuten was het weer weg. Wat zou het kunnen zijn? Haar huisarts had geen idee (wat ik me dan weer niet goed voor kan stellen).

Weet jij het antwoord?

/2500

Misschien een TIA. TIA staat voor Transcient Ischemic Attack. Vrij vertaald is dit een kortdurende verstopping van een bloedvat in de hersenen. Bij een tia zijn er tijdelijk uitvalsverschijnselen.

Bronnen:
http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/...

Gezien de leeftijd denk je inderdaad wel als eerste aan een TIA, en dat moet m.i. ook zeker uitgezocht worden. Maar het kan natuurlijk ook iets anders zijn, zoals een bijwerking van medicatie, aura van een migraine (de neurologische verschijnselen voorafgaand aan een aanval, wat ook kan voorkomen zónder hoofdpijn), of een vorm van partiële epilepsie. Ik zou in elk geval als de huisarts het niet weet aandringen op verwijzing naar de neuroloog. De kans dat het een TIA was lijkt me inderdaad vrij groot. Een TIA kan altijd terugkomen en kan ook een voorbode zijn van een CVA (herseninfarct, met blijvende schade) en dat betekent dat je een (mogelijk) TIA moet opvatten als serieus signaal. Als er tijdig gestart wordt met goede behandeling, kun je een CVA mogelijk voorkomen. En er zijn dus ook andere oorzaken mogelijk, maar tenzij er medicatie is die het vrij simpel verklaard, liggen de meeste mogelijke oorzaken sowieso op het vakgebied van de neuroloog. Dat lijkt me dus de meest voor de hand liggende stap. Ze is vast erg geschrokken, en alleen al angst dat zoiets opnieuw zou kunnen gebeuren is reden genoeg om e.e.a. uit te laten zoeken.

Mijn tante heeft een beroerte gehad en ze had ook momenten dat ze totaal niet uit haar woorden kon komen. Het is dus zoals hierboven beschreven zeker de moeite om er eens naar te laten kijken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100