Hoe vermijd ik dat ik me leeggezogen voel aan het einde van een werkdag?

Ik ben extreem gevoelig voor indrukken die ik opdoe in groepen mensen en voor geluiden (HSP). Nu ben ik docent en ik kom iedere dag uitgeput thuis. Vaak heb ik hoofdpijn en suizen mijn oren van alle harde geluiden die ik in de klas heb gehoord (al als er meer dan een persoon tegelijk spreekt), alle aandacht die iedereen continu vraagt, en in het verkeer onderweg (auto's, brommers, motors). Ik voel me letterlijk ziek. Ik zou wel mijn handen voor mijn oren willen doen en roepen: Hou je mond allemaal, laat me met rust!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kán je niet vermijden en zeker niet met het beroep dat je hebt. Da's heel heftig voor een HSP!! Als je iets probeert te vermijden, dan probeer je er tegenin te gaan, dan wordt het een soort strijd. Dat is JUIST niet bevorderlijk. Je kunt er wel iets anders mee doen, dus in plaats van het vermijden. Wat om te beginnen helpend is (en niet makkelijk!), is te aanvaarden dat je HSP bent en dat dit erbij hoort bij jou. Daarnaast kan op verschillende manieren leren om je tussendoor te ontspannen: meditatie kan helpen, yoga en bijvoorbeeld Mindfulness. Zelf heb ik een cursus Mindfulness gedaan en heb er heel veel baat bij. Gedurende de dag zonder je je even af en past een ontspanningstechniek toe. Dat hoeft met Mindfulness geen uren te duren, het gaat om een paar minuutjes op het moment dat je overspoeld dreigt te worden. Als je jezelf de techniek goed eigen hebt gemaakt, dan kan dat in een paar seconden en hoef je er niet eens meer alleen voor te zijn. Informatie over Mindfulness: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness

Dat gevoel herken ik heel goed. Doe je weleens aan sport? Fitness bijvoorbeeld? Het lijkt een beetje alsof je nergens je 'ei kan leggen'. Je hebt niet echt een uitlaatklep lijkt het. Probeer in de avonden eens fitness. Het ontspant je lichaam en geest. Na een uur echt bezig zijn met jezelf waar niemand je lastig kan vallen, waarna je je geweldig ontspannen voelt, dan kan je er echt weer tegenaan. Het principe is dat je ergens tijd voor jezelf maakt, waar je echt in op kan gaan waardoor je ontspant. Iets waarmee je je frustratie kan uiten. Dus het hoeft niet fitness te zijn, maar ik merk bij veel mensen dat fitness heel goed werkt! Je kan uiteraard ook een andere hobby nemen, maar uit eigen ervaring weet ik dat fitness wonderen kan doen!

Mijn vriendin heeft ook hsp. Sinds kort gaan we samen sporten, en dat helpt erg goed :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100