veel mensen in mijn familie hebben kanker gehad is de kans dan ook groter dat ik het krijg of me vader, moeder, zus?

veel mensen in mijn familie hebben kanker gehad. en sommige hebben het niet overleefd, is de kans nu ook groter dat ik mn vader, moeder, zus het krijgt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Heel eenduidig is je vraag niet te beantwoorden , omdat ook nog veel uitmaakt om welke soort kanker het gaat of ging. Een juiste kansberekening lijkt me dan ook niet echt haalbaar, maar wel omdat je deze voorkennis al hebt zal je meer alert kunnen zijn op die allereerste symptomen van een specifieke kanker en dit "nog tijdig" kunnen laten onderzoeken, wat dan je kans op overleving weer flink kan verhogen! ;) Hier heb je een site waarover wel aardig wat info ook te vinden is : http://www.diagnose-kanker.nl/erfelijke-kankersoorten/kanker-en-erfelijkheid Verder bepaalt voor een deel ook wel je manier van leven mee (gezonde leefstijl enz) en ik denk zelfs ook wel een positieve levensinstelling ...

Ik vind van wel dat de kans wel groter is dat het kan gebeuren, omdat het vaak in je familie voor komt. Dan zit die gen in jullie familie. Maar de kans is er ook dat jullie het niet krijgen omdat niet iedereen ziek wordt. Het is aan de personen zelf of je je hier op laat controleren om het risico dat het zich kan ontwikkelen te voorkomen. Als je bij de huisarts aangeeft dat het veel in de familie voor komt dan kan je extra gecontroleerd worden. Niet te vergelijken met wat jouw familie moet doormaken maar als voorbeeld: in mijn familie komen veel hernia,s en gewrichtsklachten, slechte heupen voor. (5 van de 8 kinderen aan mijn moeders kant) Ik heb hernia gehad. En nu gewricht klachten en versleten heup. Mijn zusje weer niet. Dus bij onze familie hebben we dus een gen met dit soort klachten. Veel sterkte.

Bij het ontstaan van kanker kunnen diverse factoren een rol spelen, waaronder ook een erfelijke aanleg. Als verschillende familieleden kanker hebben (gehad), rijst nogal eens de vraag of de ziekte misschien erfelijk is. Meestal is dit niet het geval. Bij ongeveer 5% van alle mensen met kanker is een erfelijke aanleg wél de belangrijkste oorzaak van de ziekte. Het hangt er inderdaad van af welk soort kanker. Deze zijn erfelijk. -borstkanker -eierstokkanker -baarmoederkanker -dikke darm kanker bij longkanker is het zeldzaam dat het ergelijk is. Als het een geruststelling kan zijn, erfelijke kanker wordt vaak op jonge leeftijd vastgesteld.

een van de vragen bij verzekeringspappieren is altijd: of er bepaalde ziektes in je familie eerder geweest zijn. een daarvan is kanker en ja de kans is dan groter dat jij of je familieleden dit ook krijgen. maar niet voor elke ziekte geldt dit. uit onderstaande bron: Kanker in de familie Erfelijke vorm Kanker kan in elke familie voorkomen. In de meeste gevallen is kanker niet erfelijk. Slechts bij ongeveer 5% van een aantal veel voorkomende soorten kanker speelt erfelijkheid een rol. Als in een familie een bepaalde vorm van kanker vaak voorkomt, en bij een aantal personen vóór het 50ste levensjaar, kan het om een erfelijke vorm gaan. DNA-onderzoek Het NKI-AVL kent een jarenlange traditie van herkennen, adviseren en behandelen van families waarin een erfelijke vorm van kanker voorkomt. De ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek hebben de mogelijkheden verbeterd om het risico op kanker te bepalen. Polikliniek Familiaire Tumoren In de Polikliniek Familiaire Tumoren (PFT) kunt u laten onderzoeken of kanker in uw familie erfelijk bepaald is. Aan de PFT zijn klinisch genetici, oncologen, genetische consulenten, maatschappelijk werkenden en biologen verbonden.

Bronnen:
http://www.nki.nl/Ziekenhuis/Patienten/Kan...

Tegen de stroom in, een antwoord van mij op 'kinderniveau': Het is heel moeilijk het onderscheid te maken tussen wat erfelijk is, ook voor wetenschappers als wij. Dit omdat we te vaak in de valstrik lopen dat 'families dit/dat krijgen', maar we daarmee nog niet weten of het komt doordat je dezelfde leefstijl hebt overgenomen van je ascendenten/opvoeders, dan wel het echt uit dat zaad/eicel-combinatiegen komt. Kanker heeft twee kanten en is een heel grote naam, die angst inboezemt omdat het ons doet denken aan dood gaan, maar dan sneller dan je verwacht (ik hoorde het laatst nog heel mooi gezegd van een van de knapste apothekers die ik ken: "kankerdiagnose is te horen krijgen dat je een chronische aandoening hebt die je leven verkort, maar je weet niet hoeveel en hoe erg je levenskwaliteit aangetast wordt.") Iedereen heeft kanker en het gaat over woekering van cellen. Alle cellen kunnen zoveel keren herproduceren, plots krijg je grijs haar en dat is zoals een fotokopiemachine of een LED-scherm of een fototoestel dat puntjes begint te vertonen van ouderdom. Kanker is dus ook een (zij het al met al toch natuurlijk) onevenwicht tussen groei en ouderdom. Je kunt gaan zoeken naar voedingredenen (alcohol), gedragredenen (roken) en gevoeligheden, en dan kun je dit veranderen, maar veranderingen van leefgewoonten na je 21ste zijn op zich soms ook voldoende om de kanker plots te zien bovenkomen (mensen die plots niet meer drinken, volledig vegetarisch worden krijgen kapotte levers of het lichaam is het 'gewend' en ontwent fout). Naar mijn ervaringen toe, is het uitermate weinig erfelijk qua genen, maar des te meer qua leefgewoonten en overgenomen opvoeding. Na kankervaststelling, verandert men soms even, maar doet men eigenlijk gewoon lui verder en zegt men zelfs 'het heeft toch geen nut'. Als je kanker krijgt, is het dikwijls te laat. De simpelste oplossing is dikwijls héél sportief gaan leven met bijv. een triathlon-training met een jaar tot twee jaar lang opbouw en je lichaam één dag de rust te geven om de spieren echt te herstellen. Ik garandeer je geen oplossing, maar je zult in elk geval overal je lichaam voelen reclameren zodat je misschien wel vaststelt, wat er in het verleden allemaal fout liep, en of je het dan wel op jezelf moet steken, dan wel op... je omgeving of 'het' milieu. Mensen behoren hun angsten te beheersen, te analyseren, en er dan naar te handelen. Denken en doen!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100