wat te doen tegen rijexamen angst?

ik heb 3 weken geleden mijn eerste rijexamen gedaan, en ben keihard gezakt, alles wat normaal prima gaat ging totaal fout. een half uur voor dat ik op moest begonnen die klote zenuwen weer, net als bij het theorie examen, alleen dit keer erger, toen ik daadwerkelijk tegenover mijn examinator zat werd ik gewoon misselijk van de zenuwen. dit ging ook niet meer weg tot dat ik de auto weer uitstapte een uur later...

nu las ik op internet over rijexamenangst, alleen staat nergens wat je er tegen kan doen, behalve ademhalingsoefeningen, maar dat gaat toch echt niet werken.

iemand weet of je iets als kalmeringsmiddelen kan krijgen die niet op de rijvaardigheid werken omdat ik al opium gebruik normaal gesproken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Had je geen tussentijdse toets gedaan? Vaak vermindert dat de stress al enorm, omdat je dan al een keer een examensituatie hebt meegemaakt. Helaas heeft twee keer examen doen niet datzelfde effect, want voor een TTT kun je niet zakken, wat positief werkt bij faalangst. Maar waarom zouden ademhalingsoefeningen niet kunnen helpen? Als je jezelf een manier aanleert van ademhalen waardoor je kalmeert, kun je dit altijd en overal toepassen. Als je het hebt over middelen tegen de stress, kun je valeriaan proberen. Dat is een natuurlijk middel, te koop bij de drogist. Ook daar kun je wat suf van worden, maar pas bij hele hoge doseringen. De aanbevolen doseringen van drogisterijen blijven daar ruim onder. Probeer het gewoon eens vantevoren uit tijdens een rijles, dan merk je of het effect heeft op je rijvaardigheid. Als dat niet werkt, zou je nog met je huisarts kunnen overleggen of een bètablokker een optie is. Dat verlaagt je hartslag en bloeddruk, waardoor je in elk geval geen trillende handen hebt, en vaak door die indirecte feedback je ook rustiger vóelt. Tenslotte: het CBR heeft zelfs speciale faalangst-examens. Kijk hier maar: http://www.cbr.nl/faalangst.pp. Je ziet: er zijn veel meer mensen met dit probleem. Die mensen slagen allemaal eens voor hun examen, dus ook voor jou moet er een manier zijn. Overleg eerst eens rustig met je rij-instructeur, die heeft ongetwijfeld ook nog adviezen voor je: ook daar ben je echt niet de eerste die zakt voor een examen door pure stress. Er zijn ook instructeurs die gespecialiseerd zijn in faalangstige leerlingen, dus als je eigen instructeur je écht niet kan helpen hiermee (wat ik eigenlijk bijna niet kan geloven) dan zijn er wel anderen. Misschien is zo'n speciaal examen wel een hele goede optie voor je. Overleg ook nog eens met je huisarts, die heeft waarschijnlijk nog wel aanvullingen of adviezen. Tenslotte: wat bedoel je met opium? Een opiaat neem ik aan, maar welk? Een aantal opiaten maakt rijongeschikt. Met morfine bijvoorbeeld mag je niet rijden, met oxycontin (eigenlijk dezelfde werking) weer wel. Ik neem aan dat je je eigen verklaring netjes hebt ingevuld en dat dit toen ook al speelde, maar als dat niet zo is, controleer dan of je wel mag rijden met het middel dat je slikt. Is ook heel belangrijk voor de verzekering. Rijden met een middel wat ongeschikt maakt, betekent eigenlijk dat je bij een ongeval altijd de schuld zult krijgen, ook al was het niet jouw schuld. Belangrijk om op te letten dus.

Je zou valeriaan kunnen nemen, dat is niet verslavend en werkt echt kalmerend .. Wel een paar weken voor dat je examen gaat doen inemen zodat t middel optmaal werkt.. Succes

Helemaal van je zenuwen afkomen zal je waarschijnlijk niet lukken, maar je kunt het wel verminderen. Ik had precies hetzelfde tijdens mijn rijexamen. Na de eerste keer gezakt te zijn, ben ik het voor mezelf gaan relativeren. Waar gaat het nou eigenlijk over? Gewoon een stukje rijden meer is het niet, en als ik zak, is dit dan het eind van de wereld? Nee, dan haal je het wel een andere keer, en die 200 euro, daar kom je ook wel weer overheen. Daarnaast heb ik ook een spray gebruikt die kalmerend schijnt te werken, gaf mij in ieder geval voor mijn gevoel meer rust. Dit is bach rescue spray. Drink vooraf ook geen koffie en zoete dranken. Gewoon bruine boterham eten en een glas melk!

Neem een goed ontbijt. En eet daarna een banaan (helpt tegen zenuwen).

Sommige middelen maken je rustig, andere heel attent. Maar de meeste middelen zorgen ook voor een vervelende bijwerking: je wordt er ofwel behoorlijk suf ofwel overmoedig van. Als je het echt nodig hebt, neem dan een homeopatisch middel zoals Valdispert en Plantival. Toegevoegd na 2 minuten: Hier staan enkele nuttige tips voor rijexamen angst: http://www.autorijschoolotten.nl/faalangst.html

Er is nog een andere methode: tijdens een gewone rijles zet je een direct familielid op de achterbank. De aanwezigheid van zo iemand maakt de les veel spannender. Dat kan je leren om op die angst te oefenen (waarbij je de adviezen van andere reageerders kunt toepassen). Leuk is anders, maar het werkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100