ik heb mijn vmbo-t opleiding afgerond en wil de zorg ingaan en ik wil hartspecialist worden (cardioloog), en weet niet welke opleidingen ik moet doen?

welke opleidingen moet ik doen en hoeveel jaar moet ik dan door studeren

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan heb je nog een lange weg voor je. Je zult de kwalificatie moeten halen om geneeskunde te studeren (dus een VWO-diploma met o.a. natuur- en scheikunde en biologie), of een verwante HBO-propedeuse (het eerste jaar van een HBO-opleiding) met nog aanvullende eisen. Niet met elke HBO-propedeuse word je namelijk toegelaten, net zoals je niet met elk VWO-diploma wordt toegelaten. Dit vanwege de eisen aan het vakkenpakket. Dat betekent dat je eerst de HAVO moet doen (2 jaar), dan VWO (2 jaar) daarna geneeskunde (minimaal 6 jaar, maar reken met lotingen e.d. voor co-schappen maar op zo'n 7 jaar). Vervolgens moet je zien een opleidingsplaats als cardioloog te krijgen. Die duurt 6 jaar: 2 jaar interne geneeskunde, daarna 4 jaar cardiologie. Reken erop dat je ook daarin kunt uitlopen, én dat het bijna onmogelijk is om direct na het behalen van je artsenbul de opleidingsplaats te krijgen die je graag wilt. Minimaal een jaar werken als ANIOS (arts-assistent die niet in opleiding is) moet je zeker rekenen. Daarbij lukt het gewoon lang niet iedereen om een opleidingsplaats te krijgen voor het specialisme dat zij graag willen. Al met al is dit traject zo'n 18 jaar, daar is dan al wat uitloop bijgerekend. Andere route: HAVO (2 jaar), HBO (1 jaar) en intussen bepaalde VWO-vakken bijspijkeren, of daar een extra jaar voor uittrekken en certificaten halen. Met wat geluk zou dat je één jaar kunnen besparen, maar op zo'n lange opleidingstijd maakt dat ene jaar weinig uit, en met VWO heb je vaak meer kans de uni ook te halen. Dan komt ook nog de vraag: kun je het niveau aan? Niet elke VMBO'er kan de universiteit aan, en cardiologie is een ingewikkeld vak. Als jij veel gemakkelijker leert dan andere mensen uit je klas, of als je weet dat je duidelijk intelligenter bent en dat dit er nog niet eerder is uitgekomen, dan moet je - als je dit echt wilt - gewoon je stinkende best gaan doen. Maar denk ook na over een alternatief dat wat minder hoog gegrepen is, zodat je nog een optie achter de hand hebt voor het geval gaandeweg blijkt dat het toch niet gaat lukken.

Om hartspecialist te worden zou ik je dringend adviseren om havo en daarna vwo te doen, dat is de goedkoopste weg en laat het beste zien of jij dat wel aankan. Een andere weg is een mbo4 opleiding te gaan doen bijv doktersassistente of verpleging op mbo4 nivo dan een jaar verpleging op hbo nivo en dan meedoen met de loting voor geneeskunde. Ik zal niet zeggen dat dit niet haalbaar is want ik ken iemand die van LBO (nu vmbo basis/kader) die richting op is gegaan maar het gaat in ieder geval nog heel lang duren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100