Hoe word je mantelzorger en hoe krijg je betaald daarvoor?

Of krijg je uberhaupt betaald daarvoor? Ik maak me zorgen over mijn moeder en zou denk ik mantelzorg wel willen combineren met een studie of thuis werken. Nu komen er allerlei mensen over de vloer die ook betaald moeten worden vanuit de AWBZ ofzo

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij haal je twee dingen door elkaar. Een mantelzorger is iemand die vrijwillig en onbetaald langdurig zorgt voor een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Mantelzorg is per definitie onbetaald en langdurig. Er bestaat wel een mantelzorgcompliment, dat kan iemand met een geldige extramurale AWBZ-indicatie éénmaal per jaar geven aan een mantelzorger, en houdt in dat die persoon 250 euro belastingvrij geschonken krijgt door de sociale verzekeringsbank. Maar dat is geen vergoeding of betaling voor de mantelzorg. Maar wat jij volgens mij bedoelt, is het - betaald - overnemen van de AWBZ-zorg. Mensen met een AWBZ-indicatie voor zorg, kunnen kiezen of zij deze zorg in natura (dus van een instelling) willen ontvangen, of als persoonsgebonden budget (PGB). In het laatste geval kun je zélf mensen inhuren die jou de zorg verlenen die je nodig hebt. Dat kunnen gediplomeerde verpleegkundigen of verzorgenden zijn, maar dat hoeft niet. In jullie geval lijkt het erop dat je moeder op dit moment ZIN ontvangt, zorg in natura, dus via een instelling. Als zij haar zorg zou omzetten naar een PGB, dan zou ze jou, en eventueel nog anderen, aan kunnen nemen als werknemer binnen dat PGB. Het is wel zo dat mensen die dit jaar een indicatie hebben gekregen, nog onder een andere regeling vallen. Volgend jaar worden de oude en nieuwe 'gevallen' weer samengevoegd tot één nieuwe PGB-regeling, er is nogal wat gedoe geweest rondom de PGBs. Het PGB heeft een hoop voordelen, maar het heeft ook nadelen. Het moet bij je passen. Je kunt per functie kiezen voor ZIN of een PGB. Als ze dus een indicatie zou hebben voor persoonlijke verzorging en voor verpleging, kun je ervoor kiezen dat je alleen de persoonlijke verzorging omzet naar PGB-zorg, en dat je de verpleging blijft houden via de thuiszorg. Maar als je persoonlijke verzorging wilt als PGB, moet je ál je persoonlijke verzorging zelf via een PGB regelen. Het is nodig om je te verdiepen in de regeling voordat je hieraan begint. Maar voor veel mensen is juist het PGB een instrument om zorg met werk te combineren, zowel voor de budgethouder als voor de PGB-hulp. Let er wel op dat het weinig financiële zekerheid biedt. Je bouwt vaak geen pensioen op, en als je moeder bijvoorbeeld alsnog opgenomen zou moeten worden, ben jij je baan kwijt. En zo zijn er meer dingen: een PGB is een hele verantwoordelijkheid. Allereerst moet jouw moeder dat willen, zien zitten, en moet ze genoeg mensen kunnen vinden voor de zorg.

Nee als je mantelzorger wordt krijg je niet betaald! Je kan in je omgeving vragen of er iemand is die het nodig heeft...

Een mantelzorger is iemand die vrijwillig wilt zorgen voor iemand zoals je moeder, een ander familielid of een kennis zonder er geld voor te krijgen.. Als je er geld voor wilt hebben is het thuiszorg, je zorgt voor iemand (gaat naar de huis/verblijfplaats van iemand) en krijgt er dus ook geld voor.. je zou er over kunnen informeren bij bijvoorbeeld verzorgingshuizen..

De definitie van mantelzorger is: iemand die langdurig en *onbetaald* voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis zorgt. Kenmerk is dat de zorg wordt gegeven aan personen met wie hij of zij een persoonlijke band heeft. De verzorging duurt meer dan 8 uur per week, of langer dan 3 maanden achtereen. Mantelzorgers kunnen jaarlijks een bedrag krijgen als blijk van waardering. Dit heet het mantelzorgcompliment. De vergoeding is bedoeld voor mensen die langdurige en/of intensieve mantelzorg verlenen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt de vergoeding. Zo'n compliment kan worden verkregen als er een indicatie is voor AWBZ-zorg thuis (zorg zonder verblijf). Het mag niet aangevraagd worden als de hulpbehoevende persoon in een zorginstelling verblijft.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ma...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100