Waar komen de wormpjes vandaan die we ( als kind ) soms in onze kont hadden kriebelen ?

En waarom hebben wij die wormpjes niet meer als we volwassen zijn ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat zijn aarsmaden: een kleine worm van ongeveer 5–10 mm. is geelwit van kleur en kommavormig. Een infectie met de aarsmade komt inderdaad vaker voor bij schoolgaande kinderen dan bij volwassenen. Iemand raakt geïnfecteerd door bijvoorbeeld een vinger waarop eitjes van de parasiet aanwezig zijn, in de mond te steken. De handen raken veelal besmet door krabben aan de anus, waar de eitjes van de aarsmade zich normaalgesproken bevinden. Maar iemand kan ook besmet raken doordat hij voorwerpen aanraakt waarop eitjes op terecht zijn gekomen. Denk hierbij aan deurknoppen of speelgoed. De eitjes belanden in de darmen, waar ze zich ontwikkelen tot larven en vervolgens tot volwassen wormen. Dat dat vaker voorkomt bij kinderen is omdat schoolkinderen dichter op elkaar zitten, elkaars speelgoed gebruiken, de hygiene wat minder is etc. Bovendien krabben kinderen zich meer ongegeneerd, en zoeken daar niet snel iets achter. Vrouwtjeswormen leggen vaak 's nachts eieren in de huid rond de anus. Dit kan hevige jeuk veroorzaken. Een kind kan zich daar gaan krabben en krijgt zo eitjes aan de hand of onder de nagels. Besmetting kan net zo goed ook volwassenen treffen, zeker als je veel met kinderen werkt en wat minder op hygiene let.

Je krijgt wormpjes als je bv vlees eet dat niet helemaal gaar is. Als kind eet je veel meer 'vreemde' dingen dan als volwassene. Je poes eet wel weer rauw vlees soms (als ie tenminste naar buiten mag) en moet dus ontwormd worden.

Door met de handen in zand en grond te spelen en vervolgens je vingers in je mond doen of aflikken of er ongewassen mee eten. Ook grote mensen krijgen dat hoor! Ik heb het zelf ondervonden en kreeg een kuur om er vanaf te komen. Ik werk veel in de tuin en daar kwam het denk van. Wees dus gewaarschuwd, voor je het weet heb je dat gekriebel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100