Kunnen klassieke autisten ook een hoger opleiding afronden?

Ik heb het hier niet over Aspergers maar over klassieke autisten die weinig commucatieve vaardigheden hebben...

Zijn er ook autisten die een hoger onderwijs of universitaire opleiding afronden?

Wat denken jullie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ook in klassike autisme heb je rangen. Als je een lichte mate hebt kan het. De vraag blijft echter of hij/zij het in de praktijk kunnen toepassen. Klassike autisten zijn vaak namelijk enorm inteligent maar sociaal niet erg vooraanstaand.

In principe moet een hbo of universitaire studie qua intelligentie voor veel autisten wel lukken maar stages zullen waarschijnlijk een probleem worden. Kies dus een goede studie waar stages zo zijn georganiseerd dat het kan of waar je een begeleiding krijgt die rekening houdt met je communicatieve vaardigheden. Kortom kies voor een opleiding die je opleidt tot iets waar je ook daadwerkelijk je werk kan doen als klassiek autist. Bespreek daarna op de opleiding van je keuze wat de mogelijkheden zijn.

De ene mens is de ander niet en dus is de ene klassiek autist ook de ander niet... Er zijn zat klassiek autisten die inderdaad hoger onderwijs of zelfs een universitaire opleiding kunnen afronden. Maar het is niet alleen van hun intelligentie afhankelijk maar ook van de vorm van autisme. Zeker op de universiteit wordt veel initiatief verwacht en dat kan voor autisten moeilijk zijn. Ook zal er veel samen moeten worden gewerkt op het HBO en de unief. Er zijn ook klassiek autisten die niet tot nauwelijks kunnen praten, voor hun zal HBO/unief uiteraard niet haalbaar zijn, evenals voor hen die echt niet instaat zijn te communiceren (dus ook niet met veel moeite). Voor de meeste ernistge klassieke autisten zal het lastig zijn dit onderwijsniveau te halen. Maar er zijn zat klassiek autisten (zij het meestal in een 'lichte' vorm) die daar wel een diploma halen. Het verschilt dus van mens tot mens, maar is dat niet in elke 'groep' mensen zo? Ook niet alle doven gaan naar het HBO/unief, andere wel. Niet alle blinden, maar sommige wel. Niet alle mensen met bruin haar ommaar wat te noemen, maar sommige wel. Verruit de meeste mensen studeren nooit aan het unief. Voor klassiek autisten geldt het zelfde. De meeste niet, maar sommige wel. Al zal het voor hun moeilijker zijn en zullen ze er harder voor moeten knokken, het is in principe, als ze er de inteligentie voor hebben, zeker haalbaar.

Natuurlijk! In België bijvoorbeeld is het mogelijk om je in te schrijven voor een opleiding met een "examencontract," wat betekent dat je geen lessen volgt, maar enkel aan de examens deelneemt op de campus. Je verwerkt de leerstof dan volledig zelfstandig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100