Wie heeft ervaring met dyspraxie? Hoe heeft dit invloed op je dagelijks leven?

Bij mijn zoontje van 6 jaar is recent de vermoedelijke diagnose van dyspraxie (DCD) gesteld. Ik kan niet overzien welke gevolgen dit zal hebben op zijn leven en of behandeling resultaten geeft? Wie heeft hier ervaring mee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee, maar wel enige werkervaring. Dcd (Een motorische stoornis) is bij ieder kind anders. De een heeft er veel meer last van dan de ander. Over het algemeen kost beweging en vooral fijn motorische bewegingen veel meer moeite bij een kind met DCD dan bij een ander kind. Het kan problemen geven bij dingen als: schrijven, traplopen, tekenen, knippen of het vangen van een bal. Dit komt vaak vroeg naar voren, zodat een vroege behandeling kan starten. Dyspraxie kan voorkomen bij deze motorische stoornis; het moeilijker kunnen gebruiken van spraakspieren, tong en kaak (om te praten) Gelukkig zijn er veel kinderen die na hun pubertijd geen last meer hebben van DCD, ze groeien er overheen. Wel is het belangrijk dat er regelmatig controle blijft door specialisten, om spierziektes uit te sluiten. Een goede behandeling van fysiotherapie en logopedist kan goed aanslaan. Het kind kan leren hoe hij of zij om moet gaan met zijn moeilijker te coordineren motoriek en zijn spraakstoornis. Het best is om advies te vragen aan de behandelend arts, hij of zij kan je doorverwijzen naar een therapeut. Het is belangrijk om een goede diagnosetest te ondergaan, zodat je zeker weet wat je zoon heeft en welke behandelingen het best zijn. hier een handige website: http://home.kpn.nl/gjmartens/

Dyspraxie is een stoornis bij het correct verwerken van informatie. Dit leidt tot moeilijkheden bij de motoriek en motorische vaardigheden. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een taak waarvoor oefening nodig is of bij acties die niet in de hersens zijn geprogrammeerd. Zuigen en wandelen zijn voorbeelden van geprogrammeerde acties. Het schillen van een sinaasappel, het aantrekken van een jas en het papiertje van een snoepje halen zijn dat niet. Vaak gaat dyspraxie samen met problemen met de spraak, taal, waarnemen, denken en gevoelige tastzin. Verondersteld wordt dat dyspraxie veroorzaakt wordt door onvolgroeidheid of vertraging in de ontwikkeling van neuronen en bij ongeveer 2% van de bevolking zichtbaar is.

Bronnen:
http://www.orthopedagogiek.com/dyspraxie.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100