Zit er (veel) verschil tussen de Diagnosebehandelcombinatie (DBC) en in het bijzonder de diagnose- en behandelmethodes in verschillende ziekenhuizen?

Op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Diagnosebehandelingcombinatie wordt uitgelegd wat een DBC is.

Mijn vraag is, als ik in ziekenhuis A behandeld wordt en ik vraag een second opinion in ziekenhuis B (eventueel gevolgd door voortzetting van de behandeling aldaar), kan ik dan wezenlijk andere methodes verwachten?

Dit omdat ik een beetje zit te tobben over het nut (maar niet zozeer de noodzaak) van een second opinion.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sommige ziekenhuizen hebben een ander beleid. Dat kan aan een arts liggen die een specifieke methode heeft ontwikkeld die nergens anders (nog) wordt uitgevoerd. Een second opinion kan belastend maar ook verhelderend zijn. Als je er de tijd en gelegenheid voor hebt zou ik een second opinion zeker overwegen (ik weet bijv van een nieuwe knie maar in een ziekenhuis in noord holland wordt ook een andere methode gebruikt)

Een behandeling methode kan verschillen per ziekenhuis. Meestal is de specialist dan verder in de specialisatie. Kan ook te maken hebben met een ziekte beeld wat weinig voorkomt en minder specialisten ermee op de hoogte zijn. Bij de regulier behandelingen zal over het algemeen niet veel verschil zijn. Wel kan de ene specialist handiger zijn dan de ander. (b.v. operatie) Je kunt altijd bij het ziekenfonds informeren of als je een goede band hebt met je huisarts, dit voorleggen.

De verschillen kunnen er zijn, maar dat hoeft niet altijd. Verschillen treden op door beleid van het ziekenhuis; beleid dat artsen binnen het ziekenhuis hebben opgesteld; de visie van individuele artsen; de kwaliteit van individuele artsen; beschikbare instrumenten. Ook de duidelijkheid van de vraag die de hulpvrager stelt kan van invloed zijn.

een DBC wordt vaak 'standaard' gebruikt. en ja, behandelingen kunnen verschillend zijn in het een of het andere ziekenhuis. een 2nd opinion is altijd de moeite waard. zeker doen! sterkte!! met je probleem

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100