Hoe kun je weten wanneer iemand met borderline stoornis iets doet omdat ze niet anders kan?

Soms heb ik het idee dat een goede vriendin, die borderline heeft, dit als excuus gebruikt.
Ik heb heel lang geprobeert om over dingen heen te stappen, met het idee, ze kán niet anders, maar op een gegeven moment was de maat vol. Dit was geen vriendschap meer.
Geprobeert om er over te praten maar dit was niet mogelijk, nu voel ik me na een vriendschap van 5 jaar gedumpt er deugd niets meer aan me en ik ,maar erger nog ook mijn kinderen, worden volkome genegeerd.(we wonen naast elkaar)
Mijn inlevingsvermogen houd hier echt op.
Kan ze nou écht niet anders? Of is ze gewoon asociaal door zo te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het punt is niet dat ze niet anders kán, maar dat het moeilijker voor haar is om anders te dóén. Het is absoluut niet de bedoeling dat ze borderline als excuus, of smoes dus, gebruikt. Ze kan jou hooguit vertellen dat het daardoor komt dat ze bepaald gedrag vertoond, maar dat betekent niet dat het daarmee klaar is. Ze zou eraan moeten werken met professionele hulp, en als ze dat al doet, zou ze er dus ook in het dagelijks leven op moeten letten om ermee om te leren gaan. Je kunt haar best vertellen wat je voelt, dat je het niet door de beugel vindt kunnen gaan. Uiteraard kun je begrijpen dat het door de borderline komt, maar ze moet wel geholpen wíllen worden.

Hoewel ik het eens ben met bovenstaand antwoord, denk ik toch dat je die persoon beter kwijt dan rijk kunt zijn. Ik bedoel dat echt niet verkeerd, maar om zo iemand kosten wat het kost te vriend te willen houden.... lijkt me dat je daar jezelf enorm geweld mee aan doet, en dat zou niet de bedoeling moeten zijn.... Vriendschap is iets dat van twee kanten moet komen en in balans moet zijn, anders werkt het gewoon niet!

Een borderline stoot je af wanneer ze je niet meer nodig heeft en heeft iemand anders gevonden die in haar ogen super is, totdat deze weer minder is en zoekt ze jou weer op en prijst ze je de hemel in. Dit gaat iedere keer zo door. Ook kunnen ze je bij een ander enorm neerhalen, en precies weten wat ze moeten zeggen als het nodig is bij eventueel hulp bij kinderen. Net doen of ze ontzettend mee werken en alle anderen krijgen de schuld. Er deugt van jou kant nog ontzettend veel meer van haar niet. En ligt dus niet aan jou. Negeer haar maar en doe niet mee met de buurtroddel. Maar blijf neutraal er praat niet over haar dat werkt straks weer averechts. Hele nare situatie maar hier heb je niets aan. Dit is dus geen goede vriendin waar je op kan bouwen, maar kost energie. Kan me voorstellen dat dit voor je kinderen moeilijk is, maar praat niet negatief over haar naar jou kinderen want dit vertellen ze straks ook weer door en komt bij de buurvrouw zodat het alleen maar erger wordt en jij je niet meer prettig zal voelen in je huis. Als je haar ziet groet haar en niet meer dan dat.

mijn man heeft ook borderline en in het begin hadden wij heel vaak ruzie, en alles was mijn schuld altijd, maar hij heeft maandenlang elke dag therapie gehad in een groep mensen die het ook hebben , daar leerden ze omgaan met de dingen en hoe ze anders kunnen handelen en denken. nu kan hij er heel goed mee omgaan en nu merk je niks meer aan hem. ik denk wel dat er mensen zijn die het als exuus kunnen gebruiken, . maar als ze echt willen dan kunnen ze door therapie leren om beter met bepaalde situaties om te gaan. wij gingen ook soms samen naar een psych toe eens in de zoveel tijd en daar leerde ik ook een beetje hoe hij denkt en hij leerde hoe ik het voelde en zo leer je samen er goed mee omgaan.

Als die persoon zelf heel goed weet dat het ECHT niet MEER kan en het toch weer keer op keer doet... Dan weet je dat het een borderline stoornis is... Stoppen met vriendschap is niet goed, vergeven en jij ermee om leren gaan is veel beter, de borderliner kan niet anders... De vraag is, kun jij dan wel anders? En als je kunt doe dat dan, iedereen zal je belonen...

Ik was getrouwd met iemand die borderline had. Ook therapie hielp niet voor hem. Het was bijna ondoenlijk een relatie gaande te houden, alleen vanwege de wisselingen van zijn stemmingen en het altijd de schuld geven aan de ander, dat kan uiteindelijk eindigen in heel erg gemeen gedrag. Hoe erg het ook kan zijn voor de borderline patient, ook jij moet je grenzen aangeven. En je grens is nu overschreden en ik denk dat je al heel veel geduld hebt gehad. Blijf neutraal, probeer niet te emotioneel te worden en wacht verder af wat er gebeurd, misschien geeft de ander een opening, misschien niet. Maar blijf bij jezelf want deze mensen kunnen je echt helemaal kapotmaken. Er zijn voorbeelden dat het beter kan gaan, maar er zijn ook mensen die het niet lukt. Sterkte ermee!

Goh lekker excuus zeg. Dat is makkelijk. Jekunt lekker je gal spugen onder het mom ik ben een beetje gek :s Nee dat klopt niet. Een borderline is iemand die alleen zwart en wit kent. Impulsief is. Maar ze zijn zeker niet dom. Feitelijk zijn ze meester in manipuleren. En zolang jij dat toe laat, gaat het steeds verder.

Dit is juist de ziekte. En inderdaad manipuleren zijn ze erg goed in, ze zijn ontzettend slim. Toch... als je het op kunt brengen... de liefde overwint alles.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100