kan broekpoepen een medische oorzaak hebben?

Mijn zoon van 6 heeft pddnos en het duurde heel lang voor hij zindelijk was qua poepen en plassen. Rond december had hij het eindelijk door.2 maanden ging het perfect en konden de luiers overdag uit. Het gaat nu weer van kwaad TOT erger. Hij plastic ontzettend vaak. Keurig op de wc. Maar nu poept hij gemiddeld zo'n 2 TOT 3 x per dag in zijn broek. Vanalles geprobeerd qua praten, uitleggen en visualiseren. Niets helpt. Kan er ook iets lichamelijks aan de hand zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat kan zeker. Vaker is het echter een gedragsprobleem, of een combinatie van zaken: bijvoorbeeld te lang ophouden vanwege angst of pijn bij het poepen, en daardoor uiteindelijk het toilet niet meer halen, of zelfs overloopdiarree bij obstipatie (waar de dunne ontlasting langs de dikkere vastzittende ontlasting gaat lopen). Maar natuurlijk kan er een medisch probleem zijn. Van het niet goed aan voelen komen van de ontlasting tot een functioneel probleem van de endeldarm en/of kringspier. Ga naar de huisarts, en laat je doorverwijzen naar een kinderarts, liefst naar één van de gespecialiseerde poeppoli's, waarvan er in den lande verschillende zijn intussen. Heel vaak is het een vicieuze cirkel van harde ontlasting en daardoor pijn, en daarom ophoudgedrag en meer obstipatie en pijn. Dat wordt behandeld met een combinatie van een mild laxeermiddel en gedragstherapie waarbij op vaste tijden het poepen geprobeerd of aangemoedigd wordt. Maar natuurlijk kan er ook totaal iets anders aan de hand zijn. Belangrijk is dat dit goed uitgezocht wordt door een (kinder)arts, dan kan de behandeling veel beter worden afgestemd op het specifieke probleem.

Natuurlijk kan dat. Het zou bijvoorbeeld al kunnen zijn dat hij het niet voelt aankomen. Maar andere medische oorzaken kunnen natuurlijk ook. Verschillende ziekenhuizen hebben tegenwoordig een speciale poep- en plaspolie. Wellicht kun je je huisarts om een verwijzing vragen.

Jazeker mijn zoon kreeg daar na een vaccinatie bleek achteraf...last van een endocrisis heet dat dan is de functie verstoord tussen de hersens naar de endeldarm die normaal een seintje moet geven dat je naar de wc gaat,echt heel frustrerend als je aantal keren per dag moet verschonen en je snapt niet hoe het komt,via ziekenhuismedicatie en klassiek homeopatisch arts is uiteindelijk alles goed gekomen,al bleef het een tijd een gevoelig punt dat als hij spanning had dat hij dan een klein beetje verlies van ontlasting kon hebben maar alleen bij spanning,ik wens jullie heel veel sterkte met dit probleem!

Er kan een medische oorzaak zijn. Meest waarschijnlijk is het een medisch/psychologische oorzaak. Kinderen met aandoeningen uit het autistisch spectrum hebben vaak een verminderd bewustzijn voor de signalen van het eigen lichaam. Daardoor wordt de darm niet goed leeggepoept, en zet deze uit. Dit leidt weer tot minder gevoel van aandrang... een vicieuze cirkel. Mijn zoon is 9 en heeft ook PDD-NOS. Ook hij heeft jarenlang in de broek gepoept, soms flink veel, soms net iets meer dan een 'remspoor'. Hij is ervoor onderzocht bij de poeppoli van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. Daar is speciale ervaring met kinderen die een vorm van autisme hebben. Na een orienterend medisch onderzoek de belangrijkste lichamelijke oorzaken uit te sluiten werd na vragen over de eetgewoonten geschat hoeveel ontlasting hij per dag zou moeten produceren. Na enkele bezoeken op de poli kwam er het plan uit, waarmee wij nu nog steeds werken. Dagelijks wordt hij op vaste tijden naar de WC gestuurd. Hiermee verdient hij 1 punt. Als er ontlasting geproduceerd is, krijgt hij daarvoor een tweede punt. Hij kan ook 3 punten verdienen door uit zichzelf naar de WC te gaan en iets te produceren. Bij een vooraf afgesproken aantal punten krijgt hij een beloning in de vorm van een speciaal toetje. Met deze manier van werken heeft hij nu al geruime tijd schone broeken. Mijn advies: zoek een poeppoli op google (er zijn er genoeg) Veel succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100