Ja, dat kan zeker. Vaker is het echter een gedragsprobleem, of een combinatie van zaken: bijvoorbeeld te lang ophouden vanwege angst of pijn bij het poepen, en daardoor uiteindelijk het toilet niet meer halen, of zelfs overloopdiarree bij obstipatie (waar de dunne ontlasting langs de dikkere vastzittende ontlasting gaat lopen).
Maar natuurlijk kan er een medisch probleem zijn. Van het niet goed aan voelen komen van de ontlasting tot een functioneel probleem van de endeldarm en/of kringspier.
Ga naar de huisarts, en laat je doorverwijzen naar een kinderarts, liefst naar één van de gespecialiseerde poeppoli's, waarvan er in den lande verschillende zijn intussen. Heel vaak is het een vicieuze cirkel van harde ontlasting en daardoor pijn, en daarom ophoudgedrag en meer obstipatie en pijn. Dat wordt behandeld met een combinatie van een mild laxeermiddel en gedragstherapie waarbij op vaste tijden het poepen geprobeerd of aangemoedigd wordt. Maar natuurlijk kan er ook totaal iets anders aan de hand zijn. Belangrijk is dat dit goed uitgezocht wordt door een (kinder)arts, dan kan de behandeling veel beter worden afgestemd op het specifieke probleem.