Wanneer kan je van iemand spreken dat hij 'de advocaat van de duivel' is?

Iemand enig idee?

Weet jij het antwoord?

/2500

De advocaat van de duivel is iemand, die ter wille van de discussie, met zijn argumenten de tegenpartij vertegenwoordigt, zonder zelf tot die tegenpartij te behoren. Toegevoegd na 2 minuten: De term komt uit de rooms-katholieke kerk. De advocaat van de duivel (Latijn: Advocatus Diaboli) is in het proces van heiligverklaring een door de rooms-katholieke kerk aangestelde persoon die argumenten verzamelt en voordraagt tegen de voorgenomen heiligverklaring.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Advocaat_van_...

Dat is als iemand ter wille van de discussie de argumenten van de tegenstander verdedigt, hij hoeft het er niet mee eens te zijn, met die tegenstander dus, maar laat de andere kant van het verhaal horen. Ander kan er geen discussie ontstaan

Geloof het of geloof het niet maar er huist op het plein van St.Pieter te Vaticaanstad wel degelijk een pand waarin de atvocaat van de duivel zitting houdt. Zijn pij = zwart en neemt aan veel Curievergaderingen deel. Qua vraagstelling denk ik dan ook dat het een zwartgeklede figuur zou moeten zijn die de zaakjes van louche figuren met verve zal weten te verdedigen.

Een advocaat van de duivel "speel" je ook wanneer bepaalde voorgenomen besluiten op alle mogelijke manieren wil belichten om te voorkomen dat er ineens een onvoorziene situatie kan voorkomen. Vaak zie je dat het bepaalde personen erg makkelijk gaat om alleen maar de negatieve kanten van een plan te belichten. Zij spelen de rol van nature met verve terwijl zij niet perse tegen een bepaalde visie hoeven te zijn. Ook is het om bijvoorbeeld een verdediging te "trainen" voor bepaalde debatten waarbij men op voorhand weet dat men het niet eens zal zijn met bepaalde standpunten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100