wat zien blinden? een vriendin van mij zit bij een blinde jongen in de klas en die zij : " wat achter je is zie je niet maar is niet zwart da zien wij

klopt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het zal wellicht per persoon verschillen. En het is natuurlijk ook niet te beschrijven voor een blinde die nooit iets gezien heeft. Een blinde die vroeger wel heeft kunnen zien, kan wel beschrijven wat hij nu (niet) ziet. Sommigen kunnen mogelijk nog wel iets van vlekken onderscheiden omdat er nog iets van licht binnenkomt. Maar velen zien ook echt helemaal niets. Ik heb de vraag zelf ook eens gesteld aan een cliënt die volledig blind is vanaf zijn geboorte. Hij zei : Doe je ogen maar dicht ! Dat is wat ik zie.

Een blinde uit mijn omgeving zegt dat hij alleen ziet of het licht of donker is. Ik spreek dan over daglicht want (gewone) lampen zijn te zwak om hem de ervaring van licht te geven. Het betreft iemand die vroeger kon zien dus daardoor ook in staat is de vergelijking licht-donker te maken.

Iedere blinde ziet iets anders, er zijn er die echt alleen zwart zien, er zijn er ook die donker en licht goed kunnen onderscheiden. Blinden kunnen echter wel muren "horen", als je langs een huis loopt, hoor je waar de muur eindigd. Ik heb veel blinden in mijn omgeving en ben zelf ook blind, allemaal beleven we het zien anders, net als een ziende persoon dingen anders ziet dan de andere ziende, er is dus geen goed antwoord te geven op deze vraag.

Blinden gebruiken ook vaak het woord 'zien' en alle variaties daarop. 'Zien' zit zo ingebakken in ons woordgebruik, dat je het bijna niet missen kunt - ook al ben je blind. Als je iets waarneemt, wordt vaak de term 'zien' gebruikt, anders zou een blinde steeds een equivalent als 'horen', 'merken', e.d. moeten gebruiken.

Dat kan een blindgeborene je niet vertellen die heeft nooit iets gezien. Je kunt dat niet uitleggen net zomin als je een kleur uit kunt leggen.

Zoals in jou vraag is aangegeven : Wat jij met jou achterhoofd ziet dat ziet een blinde ook . Hetzelfde is ook : wat ziet jou vinger .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100