als je een botbreuk denkt te hebben met welke afdeling van het ziekenhuis moet je dan een afspraak maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet hiermee eerst naar je huisarts gaan. Deze kijkt of er reden is om aan te nemen dat het gebroken is, of dat het om een kneuzing gaat. Als hij een breuk vermoed (en zelfs als hij het al zeker weet door uitstekende botjes ;-)) dan zal hij je meestal een doorverwijzing geven naar de röntgenafdeling. Als het al na vijf uur is dan kan het zijn dat je een verwijzing naar de ehbo krijgt, omdat dat dan de enige plek is waar ze röntgen foto's kunnen maken, maar meestal zal hij je naar de gewone Röntgenafdeling doorverwijzen. Nadat er foto's zijn gemaakt beoordeeld de arts aan de hand daarvan of er sprake is van een fractuur (= een botbreuk) of niet. Zo niet, kun je weer naar huis, zo wel zijn er verschillende opties. Bij de meeste breuken zal je worden doorverwezen naar de gipspoli. Daar wordt je in het gips gezet en krijg je een afspraak mee voor controle. Als het een gecompliceerde breuk is, kan het zijn dat je wordt doorverwezen naar een chirurgische afdeling (bijvoorbeeld orthopedie of plastische chirurgie). Ga hier mee NIET uit jezelf naar de spoedeisende hulp! Hoe vervelend het ook voor je voelt, een breuk in arm of been is (gelukkig) niet iets levensbedreigend! Ze zijn verplicht je te helpen, en ze zullen je daarom niet wegsturen (maar je misschien wel uren laten wachten), maar laat hun hun tijd alsjeblieft aan levensgevaarlijke situaties besteden. Voor een botbreuk is geen spoedeisende hulp nodig. Alleen als je de breuk bijvoorbeeld in een rib bij je longen vermoed, of in je nek, kan je naar de SH, maar dan had je nu niet meer op GV gezeten ;-) En als er een andere reden is waarom jij naar de SH zou moeten, stuurt je huisarts je daar echt wel heen. Maar die kans is super klein (tenzij het dus al heel laat op de dag is...Maar dat is nog steeds niet omdat het levensbedreigend zou zijn). Er zijn zelfs SH die je een preek geven als je zonder verwijzing van de huisarts voor een botbreuk bij hun komt, en terecht. Ook al lijkt het voor jou heel ernstig, hun hebben écht wel urgentere dingen te doen! Gewoon langs je huisarts dus! Als dat echt niet kan om bepaalde reden, kun je contact op nemen met de röntgenafdeling voor een afspraak, maar je hebt kans dat de verzekering het dan niet vergoed als het geen breuk blijkt. Ik wens je veel sterkte, hoop dat je niet te veel pijn hebt!

De eerste hulp; maar je moet geen afspraak maken maar er direct naar toe gaan voordat het verkeerd aan elkaar groeit. Toegevoegd na 41 seconden: Eventueel eerst via de huisarts vandaag.

Geen, je moet namelijk een afspraak maken met je huisarts. Hij kan beoordelen of iets gebroken is en onderneemt dan verdere actie. Ook als de huisarts twijfelt kan hij je doorsturen voor foto's bijvoorbeeld. Je kunt niet zomaar een afspraak maken in het ziekenhuis. ps: het groeit heus niet binnen 2 á 3 dagen weer (verkeerd) aan elkaar.

Je huisarts moet je doorverwijzen, dus die bel je eerst. Afhankelijk van de situatie zal die je eerst zelf willen zien, je doorverwijzen naar de spoedeisende hulp, of zelf een foto aanvragen. In het laatste geval maak je met de verwijsbrief in de hand een afspraak met de afdeling radiologie, en de meeste ziekenhuizen hebben dan de afspraak dat als de foto een breuk laat zien, je van daaruit doorgestuurd wordt naar de SEH, zonder verdere tussenkomst van de huisarts. Buiten kantoortijden kun je de huisartsenpost bellen. Als je al zeker weet dat er en breuk is en dat er ook medische hulp nodig zal zijn (bijvoorbeeld bij een open breuk, waar de botten door de huid steken) dan kun je ook direct naar de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis gaan. Als je geen huisarts hebt, ga je ook naar de SEH. Als de situatie niet acuut is, bijvoorbeeld als je een paar dagen geleden iets op je teen hebt laten vallen en je nu twijfelt of er misschien een breuk zit, dan is het handig om eerst even te bellen naar het ziekenhuis. Dan kunnen ze daar kijken of je op de SEH gezien moet worden, op gewoon op de poli chirurgie.

Ik had zelf ook een botbreuk. En ik ben ook gewoon naar de eerste hulp gegaan en hebben ze mijn pols in het gips gezet. Dus stel voor om naar de eerste hulp te rijden.

Bij het vermoeden van een botbreuk zijn er verschillende mogelijkheden: - een afspraak maken met de huisarts. - een afspraak maken met de dokterspost (weekend) - langs de Eerste Hulpafdeling van het ziekenhuis gaan. De keuze kan afhankelijk zijn van verschillende factoren: - loop je er al een paar dagen mee - dan ga je eerst naar de huisarts. - gebeurt het bijvoorbeeld onderweg of tijdens het sporten dan is een gang naar de Eerste Hulpafdeling meer voor de hand liggend. Ook de plek van de vermoede breuk is van invloed op de keuze: een breukje in een vinger of teen is van andere orde dan een vermoede breuk van een rib. De aanwezigheid van een bloeduitstorting of het ontbreken ervan kan ook van invloed zijn op de keuze, evenals de aanwezigheid of afwezigheid van pijn. Wees in ieder geval kritisch bij een keuze. Een bezoek aan de Eerste Hulp kost aanzienlijk meer dan een bezoek aan de huisarts, maar dit mag echter nooit een belemmering zijn hulp te zoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100