kun je ongemerkt naar de huisarts? (zie uitleg)

kun je ongemerkt naar de huisarts en dan bedoel ik zonder dat je ouders erachter komen?

en hoe doe je dit??? het lijkt me niet zo dat je even binnen kunt wandelen!

HELP! het is echt dringend

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kan per telefoon een afspraak maken, vermeld dan ook even dat je niet wilt dat je ouders het weten, zodat ze niet evt. terugbellen naar de vaste telefoon. De huisarts heeft een geheimhoudingsplicht, dus mag sowiso niet berichten aan je ouders.

Als het goed is heeft je huisarts gewoon geheimhoudingsplicht en zouden je ouders hier dus niet achter kunnen komen. Ik zou inderdaad wel van tevoren checken of je ouders geen factuur oid krijgen. Bel anders eerst naar de huisarts om dat na te gaan.

Tot 16 jaar beslist de huisarts in samenspraak met jou of hij jouw ouders vertelt over je bezoekje aan de huisarts. Vanaf 16 jaar heeft je huisarts volledige geheimhoudingsplicht. Je kunt zelf de huisartsassistente bellen voor een afspraak. Als je duidelijk vermeld dat je niet wilt dat je ouders erachter komen, zal hier rekening mee gehouden worden.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ee...

Absoluut! Als je naar een huisarts moet, zonder dat je ouders er achter komen, kan dat. Je mag altijd binnen wandelen als dat nodig is. Je mag een beroep doen op het beroepsgeheim van de arts. Gaan dus!

De meeste huisartsen hebben een open spreekuur 's ochtends. Dan zal je wel erg vroeg de deur uit moeten om daar voor school te zijn. Als je er wat later bent, krijg je het probleem van rijen. Degene die het eerst in de wachtkamer is, wordt het eerst behandelt. Ik heb vaak een uur voor niets zitten wachten. Dus als je vroeg komt, dan kan je je probleem aan hem voorleggen. En huisartsen hebben zwijgplicht. Dus hij mag dit niet met jouw ouders bespreken. En al helemaal niet als jij dit expliciet vraagt. Behalve als hij denkt dat er een gevaar is voor gezondheid en hij dit absoluut met ze moet bespreken. Maar voor dingen als zwangerschap (voorbeeld) is er 'geen gevaar' en mag hij dit niet bespreken.

Ja. Zonder jou toestemming mag een dokter of huisarts helemaal niks aan iemand vertellen. Zelfs niet aan je ouders.

Je huisarts heeft een beroepsgeheim, en dat geldt OOK voor minderjarigen. Pas wanneer er besloten moet worden over eventuele behandelingen, geldt dat je vanaf 16 hier volledig zelf over mag beslissen, maar ook dan mag je vanaf je 12e meebeslissen over wat er gaat gebeuren. Een huisarts mag alleen informatie delen over jou als jij daar toestemming voor geeft. JUIST bij minderjarigen is het beroepsgeheim een belangrijk punt, omdat minderjarigen vaak afhankelijk zijn van hun ouders. Een 15-jarige bijvoorbeeld die thuis mishandeld wordt, moet dit altijd aan zijn huisarts kunnen vertellen zonder dat hij bang hoeft te zijn dat zijn ouders hier achter komen. Pas wanneer het heel duidelijk in jouw belang is en er acute zaken zijn waar je ouders over MOETEN weten, mag de huisarts afwijken van zijn beroepsgeheim. Bijvoorbeeld als jouw leven in gevaar is, of als je een ernstige besmettelijke ziekte zou hebben. Hoe je bij je huisarts langsgaat? Je zult in de meeste gevallen een afspraak moeten maken. Sommige huisartsen hebben ook een inloopspreekuur, kijk anders eens op de website, of bel de assistente om te vragen wanneer je langs kunt komen. Vertel er wel even bij dat je niet wilt dat je ouders dit weten, want een huisarts heeft soms de gewoonte om bij een spreekuurbezoek vragen te stellen over een ander gezinslid, omdat hij/zij er vanuit gaat dat jullie thuis die dingen delen. Als je dat wilt voorkomen, moet je het er even heel duidelijk bij zeggen. Nog even wat ongevraagd advies: ik weet niet hoe oud je bent, waar je voor naar je huisarts wilt en waarom je niet wilt dat je ouders dat weten. Maar als je jong bent en je hebt een gezondheidsprobleem, dan is het goed als een volwassene je daarin kan steunen. Veel kinderen sluiten hun ouders onterecht buiten als ze klachten hebben, omdat ze bang zijn dat hun ouders boos zullen worden of raar zullen reageren (bijvoorbeeld bij klachten die te maken hebben met seksualiteit, of persoonlijke problemen). Maar ouders houden van hun kinderen, en zullen je als het goed is alleen maar willen steunen. En mocht bij jou de situatie zo zijn dat je jouw probleem écht niet met je ouders KUNT delen, dan hoop ik echt dat je een andere volwassene in je omgeving kunt vinden die jou kan helpen. Of dat nu een familielid is, een leraar van school, of de ouders van vrienden: zorg er in elk geval voor dat je niet alleen staat.

Hallo Goldenland, als het echt zo dringend is, dan zou ik zo snel mogelijk, vandaag nog, de assistente bellen voor een afspraak. Je kunt er dan meteen bij zeggen, dat je niet wil dat je ouders er iets van te weten komen. Je huisarts heeft geheimhoudingsplicht, dus hij zal je ouders echt niets vertellen. Bezoek aan de huisarts valt onder de basisverzekering, dus als jij of je ouders die basisverzekering voor ziektekosten hebben, dan krijgen je ouders ook geen rekening van je dokter. Maar, Goldenland, ik weet natuurlijk niet wat er zo dringend is. Mocht je huisarts echt iets dringends vinden, dan kan je er misschien toch beter met je ouders over praten, want anders sta je er helemaal alleen voor. Sterkte :)

Je huisarts heeft geheimhoudingsplicht, maar als je ouders bij de ingediende nota's bij hun zorgverzekeraar kijken, dan kunnen ze wel zien dat er voor jou gedeclareerd is bij de huisarts. Maar ik weet niet of zij dat bijhouden. Als ze nooit op die site kijken dan is er niks aan de hand.

Ja, dat kan zeker. Voor de zekerheid zeggen dat je niet wil dat je ouders erachter komen. Je kunt een afspraak maken en dit er extra bij zeggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100