Is een fobie aangeboren of aangeleerd (in de loop van je leven)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is belangrijk om te beseffen dat de wetenschappelijke kennis op het gebied van het ontstaan van angststoornissen en fobieën nog altijd niet volledig is. Vermoedelijk liggen er altijd meerdere oorzaken ten grondslag van een angststoornis. Een fobie ontstaat waarschijnlijk pas als gedurende een langere periode meerdere van deze factoren tegelijkertijd een rol in iemands leven spelen. Er is dus geen sprake van één definitieve oorsprong van een fobie. Hieronder volgen enkele mogelijke oorzaken. Ik raad u aan om op deze site alle verschillende theorieën te bekijken want het past niet in deze tekst.

Een fobie is een angst die buiten proporties is. Sommige angsten (voor slangen) zijn waarschijnlijk deels aangeboren. Een fobie daarentegen ontwikkelt zich. Dat kan vanuit een oerangst zijn, maar ook volledig geconditioneerd.

De fobie op zich in aangeboren noch aangeleerd: Het ontwikkeld zich in de loop van je leven voor iets specifieks dat jou 'trickerd'. Maar de gevoeligheid voor voor het ontwikkelen van een fobie kan wel heel goed in de genen zitten! Kortom: De gevoelheid voor het ontwikkelen van een fobie kan geerfd zijn, maar het type fobie op zich ontwikkel je in de loop van je leven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100