Wat is het nut van menstrueren?

Een dokter vertelde dat menstrueren niet tot doel heeft de baarmoeder ''op te schonen''. Maar wat is dan wel het nut van al dat bloedverlies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Oude eicellen uit de baarmoeder laten komen om plaats te maken voor nieuwe eicellen.

De baarmoederwant bouwt een slijmlaag op waarin de bevruchte eicel zich kan nestelen. DIE moet weg als er geen bevruchting plaatsvindt Die eicel gaat dan vast ook mee naar buiten maar die is relatief erg klein. Het is vooral die slijmlaag afgebroken wordt Of je dat opschonen noemt of niet? Ik vind het geen rare term hiervoor Toegevoegd na 28 seconden: oei: baarmoederwanD

Volgens professor Ivo Brosens van de Katholieke Universiteit Leuven dient de menstruatie vooral om de baarmoeder voor te bereiden op een zwangerschap.

Er is denk ik geen sprake van een 'nut', zoals jij dat bedoelt. Het is deel van een cyclus, een logisch gevolg van negatieve terugkoppeling. Omdat progesteron vlak na ovulatie door het gele lichaam wordt geproduceerd onder invloed van luteïniserend hormoon, blijft het baarmoederslijmvlies in stand. Progesteron remt echter de afgifte van LH door de hypofyse (hormoonklier in hersenen). Na verloop van tijd sterft het gele lichaam af door gebrek aan LH en stopt de progesteronproductie: menstruatie. De cyclus begint weer opnieuw. De menstruatie leidt het begin van een ander deel van de cyclus in: eicellen komen weer tot rijping en het baarmoederslijmvlies wordt weer opgebouwd. Dan weer ovulatie, geel lichaam --> progesteron --> dik slijmvlies maar doordat progesteron hypofyse remt sterft geel lichaam waardoor progesteronproductie stopt en je menstrueert. Nu begint de boel weer opnieuw.

Naast het nut van het opschonen, is het ook nuttig om te weten dat je niet of misschien juist wel zwanger bent. Het allereerste symptoom daarvan is immers uitblijven van de zwangerschap. Toegevoegd na 1 dag: uitblijven van de menstruatie natuurlijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100