Ze zeggen dat je je eigen hartslag voelt in je duim, en dat je daarom met je wijsvingers en middelvinger een ader moet zoeken. Ook daar voel je 't ??

Omdat ik weinig ruimte heb voor de vraag, hier wat duidelijker:

Ze zeggen dus, omdat je je eigen hartslag in je duim voelt, moet je, als je een ader zoekt (bij jezelf óf bij een ander) je dan je wijs- en je middelvinger moet gebruiken. Maar dit klopt toch niet? Want ik voel in mijn middelvinger ook mijn eigen hartslag. En als ik mijn eigen hartslag wil bepalen, waarom zoek ik dan moeilijk naar een hartslag, en waarom duw ik dan niet gewoon mijn duimen tegen elkaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Leuke vraag! Mijn inziens: Als je met je wijsvinger op je duim drukt, voel je je eigen hartslag (je voelt met je wijsvinger de hartslag in je duim). Druk je met je duim op de pols van iemand anders, kun je dus ook je eigen hartslag voelen (met je eigen duim) daar zitten ook gewoon zenuwen in. Je zegt te claimen dat je in je middelvinger ook je hartslag voelt. Druk je dan de duim op je middelvinger? Want dan voel je waarschijnlijk je duim, maar hooguit LIJKT het dat je je middelvinger voelt. De laatste vraag ben ik voorzichtig in: Misschien voel je zo een "dubbele" hartslag. Toegevoegd na 20 minuten: De reden dat het overigens meestal bij de pols wordt gevoeld, is omdat daar de slagader(s) het dichtste op de "oppervlakte" liggen. Hierdoor is het hier goed voelbaar.

Als je bij iemand anders de hartslag wil voelen, moet je dat inderdaad niet met jouw duim doen. Want dan voel je in je duim jouw hartslag, en niet die van de ander. Let er maar op hoe dokters en zuster bij iemand de pols voelen: met de midden- en wijsvinger op een bepaalde plek op de pols. Bij jezelf je pols voelen kun je doen zoals je wilt, want je zult toch alleen je eigen hartslag voelen. Daar is geen verwarring bij mogelijk. Je kunt ook in je hals voelen, maar niet te erg porren en poken daar, want je kunt je dan ritmestoornissen op het lijf halen (geen grote kans maar het kan). Toegevoegd na 1 minuut: Meer info in de link.

Bronnen:
http://www.gezondiza.nl/%7Bf0320c46-8aaf-4...

Je voelt inderdaad in je middelvinger je hartslag en ook in je duim. Maar toch mag de duim niet gebruikt worden om de hartslag te meten omdat hij een dubbele hartslag kan laten voelen én omdat de duim grotere aders heeft. De polsslag, pols of pulsus is de voelbare klopping in de slagaders en kan het meest eenvoudig gevoeld worden ter hoogte van de pols. Palperen (voelen) moet correct gebeuren om een puls te kunnen voelen. De arteria radialis ligt het meest oppervlakkig en is bijgevolg het best voelbaar aan de binnenzijde van de pols aan duimzijde. Door met de ene hand de wijsvinger en middelvinger van de andere hand zachtjes samen te omklemmen kan de puls ook worden gevoeld. Er zijn nog meer plaatsen waar de puls gevoeld kan worden. Lees verder in de bron.

Bronnen:
http://cma-science.nl/lesmateriaal/coach6/...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Polsslag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100