Hoe pak je het aan als iemand de broodnodige hulpverlening de deur uit bonjourd?

het betreft een hoogbejaard en hoogeigenwijs iemand.
ze kan niet zonder hulp, maar stuurt ze weg!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals in ke vorige vraag: ga naar de huisarts. Ze woont op zichzelf. Wordt geregeld op de grond gevonden. Zij is dus een gevaar voor zichzelf. Hoe gaat het met koken, of met kaarsjes laten branden? Dan zou zij ook een gevaar voor anderen zijn. Dan heb je genoeg in handen voor een verpleeghuisindicatie. Voordat je denkt dat gedwongen opname de enige stap is, er zit nog een wereld van mogelijkheden tussen. Een indicatie aanvragen is een begin. Via de thuiszorg kun je ook meer info krijgen. Aanbod van een persoonlijk berichtje staat nog. Het is mijn dagelijks werk.

De hulpverleners zouden zich niet als zulks moeten opstellen. Wenselijker is om haar te laten blijken dat ze graag in haar nabijheid zijn en genieten van haar aanwezigheid. En als ze eigenwijs is, altijd haar gelijk geven (is vaak het enige wat nog eigendunk brengt), en er via een andere, speelsere weg, toch te gaan wat bereikt wilde worden. En dan haar weer gelijk geven: ziet U wel, U heeft het zelf bedacht (of iets van die strekking).

Je kunt niemand dwingen om hulp te zoeken, maar je kunt altijd praten. Als je een goede reden hebt, die voor haar ook redelijk is, dan zou je haar misschien kunnen overtuigen. Waarschijnlijk wil ze geen hulp omdat dat bevestigd dat ze al oud is, en niet meer voor zichzelf kan zorgen. De meeste mensen houden niet zo van deze gedachte, en daarom weigeren soms ouderen hulp. Probeer met haar te praten, en te zeggen dat het niet erg is dat ze hulp nodig heeft, en dat ze er geen minder persoon van wordt. Succes ermee!

Ik denk dat hoogbejaard zijn niet altijd makkelijk is en als je pech hebt ook niet altijd fijn. En dan al die mensen die leven in een tempo dat je niet meer bij kunt benen en die van alles van je willen wat je niet snapt EN niet wilt....... Maar ja, wat dan. Vooral als ze niet altijd helemaal helder is, kan iemand dan niet zeggen dat hij alleen de planten water komt geven of de kleedjes kloppen. Of vraag om hulp! Zeg dat je advies van haar wilt en of ze even naar je probleem wil luisteren. Als je eenmaal binnen zit EN de eerste aandacht van de hulpverlening af hebt geleid kun je mogelijk iets bereiken maar het blijft erg lastig

Ik werk in de thuiszorg en dit is me dus niet onbekend. Je kan mensen niet dwingen, dat begrijpt iedereen. Als het bij mij bekend is dat iemand geen hulp wil, kom ik binnen om eigenlijk alleen maar een praatje te maken. Ik leg mensen niks op. Probeer op die manier vertrouwen te winnen. Als ook mijn collega's hier zo mee omgaan, zie je dat het vrij snel goed gaat en laat hij/zij meer toe. Het ligt dus veel aan de houding van de zorgverlener. Als je binnenkomt met een uitstraling van "ik zal het hier wel eens regelen" sta je idd snel buiten. Probeer eens een thuiszorg organisatie te vinden die een klein team hebben. Zij kunnen sneller het vertrouwen winnen en hebben vaak meer tijd. Het is ook goed om een mantelzorger te hebben, die communiceert met de thuiszorg, om de zorg zo goed mogelijk af te stemmen. Sterkte ermee!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100