Hoe kom je aan reuma?

Weet jij het antwoord?

/2500

De oorzaak voor reuma is niet bekend. Waarschijnlijk is het deels wel erfelijk bepaald. Er zijn overigens ontzettend veel verschillende soorten reuma.

Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. 2,3 miljoen Nederlanders hebben reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Over de oorzaken van reuma is nog lang niet alles bekend. Hoogstwaarschijnlijk is het ontstaan van reuma een combinatie van verschillende factoren waaronder, verstoring van het immuunsysteem, infecties met virussen of bacteriën, overbelasting, gebrek aan beweging, stress en aanleg.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekte...
http://www.reumafonds.nl/reuma/feiten-over-reuma

Hoe je eraan komt is niet zomaar te beantwoorden. Daar weten we te weinig van. Het ligt sowieso deels erfelijk vast. Of je het ook gaat ontwikkelen is een ander verhaal.

Chronische aandoeningen ontstaan als gevolg van combinatie van factoren. Dat geldt ook voor reumatische aandoeningen. Het gaat bij reuma niet alleen om de oorzaken, maar ook om de omstandigheden die een ongunstig effect kunnen hebben op het verloop van de ziekte. Hier volgen oorzaken en omstandigheden waardoor reuma kan ontstaan. Als het immuunsysteem ernstig verstoord is, kan het zich ook tegen het eigen lichaam gaan richten en ontstaan er bijvoorbeeld gewrichtsontstekingen. In dit geval spreken we van reuma. Bij Reumatoïde Artritis, de ziekte van Bechterew en Juveniele Chronische Artritis is sprake van een verstoord immuunsysteem. Bij de verstoringen in het immuunsysteem kan erfelijkheid een belangrijke rol spelen. Erfelijke aanleg is echter nooit alleen de oorzaak van een reumatische aandoening. Het ontstaan of ontwikkelen van reuma hangt altijd ook van andere omstandigheden af. Het immuunsysteem kan ook door een virale of bacteriële infectie ontregelt raken. Acute reuma is hiervan een voorbeeld dit kan ontstaan na een streptokokkeninfectie in de keel, als gevolg van de ziekte van Lyme.

Bronnen:
http://reuma-advies.nl/2011/07/09/hoe-onts...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100