Bestaat er een verband tussen bloedgroep en tekenbeten?

Ik heb A negatief, ben elke week minimaal twee keer een aantal uren in het bos, ben bij mijn weten nog nooit gebeten. Mijn man heeft O positief, is echt veel minder in het bos dan ik en heeft al twee keer een tekenbeet opgelopen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is wel een onderzoekje gedaan naar de bloedgroep die mensen met de ziekte van Lyme hebben, wat dus mensen zijn die door een besmette teek zijn gebeten. Zie afbeelding voor het resultaat. Ze komen in alle bloedgroepen voor; het meest in O positief en daarna in A positief. Voordat je daar een conclusie aan kunt verbinden moet je het eerst nog vergelijken met hoe de bloedgroepen gemiddeld over de Nederlandse bevolking verdeeld zijn: vooral 0 (47%) en A (42%), en in duidelijk mindere mate B (8%) en AB (3%). Dus de verhoudingen kloppen met de verdeling. Waardoor je volgens mij wel kunt concluderen dat de bloedgroep niet uitmaakt voor het gebeten worden door een teek.

Bronnen:
http://www.lymenet.nl/forum/viewtopic.php?...
http://www.sanquin.nl/Sanquin-nl/sqn_donor...

Nee, er is geen verband tussen bloedgroep en het risico op een tekenbeet. kennelijk heb jij tot nu toe geluk gehad en je man wat minder. twee keer gebeten zijn door een teek is trouwens nog helemaal niet zoveel. Teken kom je trouwens niet alleen tegen in het bos, maar bijvoorbeeld ook in lang gras.

ha ha, nou ik heb ook A- en ik heb wordt ook ZELDEN gegrepen, en ik had ooit vrienden die hadden er 3 op EEN wandeling (met mij erbij en ik niks dus), liepen ook standaard met zo'n pincet rond omdat ze dat altijd hadden zeiden ze toen ik van mijn verbazing daarover was bekomen Dit is natuurlijk GEHEEL niet wetenschappelijk onderbouwd maar wel HEEL toevallig (de bloedgroepen van die vrienden weet ik trouwens niet, mogelijk had een "O" maar van de andere weet ik het echt niet)

Je bloedgroep maakt (als je even googled) niet uit. Wat wel uitmaakt is je lichaamstemperatuur dus als jij een relatief lagere lichaamstemperatuur hebt dan wordt je minder gebeten door dergelijke beestjes (ook muggen) dan mensen met een hogere temperatuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100