Hoe is HSP ( "Highly Sensitive Person") het best te definiëren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

HSP-ers zijn extreem gevoelig, zowel intern als extern en er zijn gradaties in. Ook niet iedere HSP-er heeft alle ondergenoemde voorbeelden. Intern: - emoties: heftig, zeer intens verdriet of blij zijn - pijn: wordt als heftig ervaren - lichamelijke ervaringen: geobsedeerd raken bijvoorbeeld van een borrelende buik - geestelijke ervaringen: nare gebeurtenissen in het verleden zijn heel zwaar Extern: - geluid: kan zeer heftig binnenkomen - Geur: waarnemen als heftig, terwijl het anderen niet eens opvalt - Beeld: veel détails zien en daardoor overvoerd raken - Aanraking kan lastig zijn, bijvoorbeeld van stof van kleding. Kan zelfs een pijnsensatie geven. Bijvoorbeeld geluid: iedereen kent wel het effect van een popconcert of een koptelefoon met keiharde muziek: je hoofd dreunt, je voelt het in je maag, je bent erdoor overvoerd. Ditzelfde effect kan een HSP-er hebben bij het wat harder neerzetten van een beker op een glazen tafel (het dreunt langdurig door in het hoofd), met als bij-effect, dat het een schrikreactie kan veroorzaken. Prettig voorbeeld: door de schoonheid van bijvoorbeeld de natuur/kunst totaal overweldigd raken. Een korte definitie kon ik niet geven. Als je zegt: mensen, die gevoeliger zijn dan anderen, dan vind ik dat veel te vaag. Niemand is gelijk aan een ander; de 1 is "gewoon" gevoeliger dan de ander. HSP is veel heftiger, extremer, dieper, intenser, overweldigend, overspoelend. Concentreren op iets anders is niet meer mogelijk.

Je bent gevoeliger! Maar dan ook voor alles... -Voor druktes (zoals de kroeg, disco) -Voor geluiden -Voor licht -Voor emoties -Voor mening van anderen -enz. Er zijn ook voordelen... -Sneller het karakter van een ander in de gaten -Sneller de sfeer die ergens hangt te pakken -Sneller de bedoeling van een ander in de gaten (zonder dat je hier wat tegen/voor doet). -Enz. Toegevoegd na 7 minuten: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/3337-ben-jij-een-hoogsensitief-persoon.html

TEveel en TE heftig waarnemen zonder dat je hier zelf controle op hebt en dit is heel intens. je kan niet filteren wat belangrijk is (wat je wil waarnemen) en wat je kan negeren want er valt niets te negeren. het heeft dus impact op je doen en laten. dus alles wat jij waarneemt keer tja, een aantal waardoor je het NIET kan negeren, op geen enkele wijze. ------------------------------------------------------------------------ vind je bloemkool stinken? dan meurt het echt vreselijk en wil je erbij weg lopen omdat je maag omdraait vind je koffie lekker? dan geniet je intens van je bakkie en krijg je de rest van de wereld even niet mee. bloei je op van een zonnetje? dan heb je zo heftig de lente in je bol en leef je totaal op en kan de hele wereld aan als dat gekke gele ding zich laat zien. hoor je een hard geluid? dan buk je en krijg je spontaan hartslag 180 want het klinkt alsof het vlak bij je is. heb je het frisjes? dan is het ook meteen intenst koud en staat het kippenvel van je kruin tot je tenen. voel je je verdietig? dan ben je ook totaal van je pad en heb je tijd nodig om weer ff op de rit te komen met je emotie. hou je van felle kleuren? dan sta je ongemerkt een half uur stil bij een veld met wilde bloemen (of schilderij iod)) hoe je van muziek? dan kan deze je stemming maken of breken en kan je meegesleurd worden door een nummer en heeft het invloed op je stemming. (lang leven mijn mapje vrolijke muziek in de computer) ben je vrolijk? dan is er niemand die je narrig kan maken en is er niets waar je zwaar aan kan tillen. zie je dat iemand niet lekker in zijn vel zit? dan pakt dit je en wil je deze persoon helpen want het laat je niet los. het is dus niet altijd even prettig, maar het heeft zulke enorme voordelen. alleen moet je nu en dan tijd voor jezelf nemen, en rust zoeken (weinig impulsen) want het kost veel energie. en toch moolkeesje.... TOCH zijn we heel normaal hoor :OP als de voetjes maar op de grond blijven, en je er zelf geen stempel op drukt. want daar zit m.i. het 'gevaar in' heftiger en dus logischerwijze ook meer waarnemen omdat de kleinste details waar te nemen zijn. met logisch denkwerk (of cold reading kan je het noemen) leg je verbanden en weet je dingen die je niet 'kan' of 'hoort' te weten. alleen focus je je er niet bewust op maar wordt het door je zintuigen opgedrongen, en ik denk dat hier het zweverige vandaan komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100