Vertelt een pshycholoog jou verhaal aan je ouders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee hoor. Net als de huisarts heeft de psycholoog geheimhoudingsplicht.

Ligt aan jouw leeftijd. < 18 hebbe ze jouw toestemming niet voor nodig > 18 alleen met jouw toestemming maar in bepaalde uitzonderlijke gevallen kunnen ze ook zonder doen Toegevoegd na 50 minuten: Wijzig dit maar naar 16 :)

nee die heeft geheimhoudingsplicht, daar hoef je echt niet bang voor te zijn

Nee, deze heeft zwijgplicht.

Ze zeggen dat ze zwijgplicht hebben. Maar als jij hele erge (suicidale) verhalen vertelt, zijn ze wel verplicht dit te melden.

Bronnen:
Ervaring

Onder de 16 heb je daar zelf niet zoveel zeggenschap over, maar dan zou je wel kunnen vragen of er bepaalde onderwerpen tussen jullie zou kunnen blijven, en een psycholoog vertelt zowiezo niet zo snel iets door tenzij het een direct gevaar zou zijn voor jezelf en/of je omgeving..... Boven de 16 heb je er zelf redelijk veel zeggenschap over, in die zin dat ze handtekening van jou nodig hebben, en ze je verplicht zijn te vertellen als ze en zo ja wat ze aan je ouders vertellen. Maar ook dat gebeurt zelden als je het er zelf helemaal niet mee eens bent. Boven de 18 kunnen en mogen ze dat niet. Maar een goeie psycholoog zou dat denk ik niet zo snel doen.

Nee, hij heeft zwijgplicht! Die eed heeft hij moeten afleggen toen hij afstudeerde! Maar er zijn uitzonderingen, een psycholoog moet jou ouders inlichten (en mogelijke andere instanties) als je bijvoorbeeld zelfmoordneigingen hebt, of als je een moord wil plegen. Dat is wat ik er van vernomen heb!

Bij afronding van de studie psychologie wordt er geen eed of iets dergelijks afgelegd door de afstuderenden. De studie wordt afgerond door het schrijven van een scriptie en het uitvoeren van een stage. Wel zijn de meeste behandelende psychologen lid van het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen). Met dit lidmaatschap is een psycholoog gebonden aan de beroepscode van het NIP. Als hij zich hier niet aan houdt, kan er via het NIP een klacht tegen hem of haar worden ingediend. In deze beroepscode staat onder andere dat een psycholoog zich aan het beroepsgeheim moet houden. Kinderen worden vanaf 12 jaar zoveel mogelijk betrokken bij alle beslissingen. Dit betekent ook dat je inspraak hebt in wat de psycholoog wel of niet aan je ouders vertelt. Vanaf 16 jaar wordt er geen informatie aan je ouders gegeven, tenzij je daarvoor toestemming geeft. Wel zal de psycholoog het aan je ouders vertellen als hij of zij vindt dat je een gevaar bent voor jezelf of voor anderen. Als er goede redenen zijn om dingen niet aan je ouders te vertellen, dan zal de psycholoog dat ook niet doen –ook als je jonger bent dan 16 jaar. Hoe dan ook is het verstandig om met een psycholoog te bespreken wat hij of zij aan je ouders gaat vertellen. Als je niet wil dat hij of zij iets aan je ouders vertelt, leg dan uit waarom je dat niet wilt.

Bronnen:
http://www.psynip.nl/website/wat-doet-het-...

ze mogen het niet eens aan je ouders vertellen, maar je moet dit wel aangeven. als het b.v. voor een psychodiagnostisch rapport is, staat het hier in. geef het dus ff aan, dan komt het niet in het rapport.

Ze hebben idd zwijgplicht, ik weet echter uit eigen ervaring dat sommige psychologen zich daar niet aan houden. Ik heb zelfs bij meerdere psychologen meegemaakt dat ze het aan ouders door vertelden. Belachelijk! Maar goed , de meeste zullen wel te vertrouwen zijn!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100