Wat zijn chromosome precies, weet wel dat ieder mens een y en een x? chromosome hebben en een van de twee teveel dan een handicap geeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een chromosoom is de drager van een deel van erfelijk materiaal ook bekend staand als DNA. Vanuit dit DNA wordt een chromosoom opgebouwd. Toegevoegd na 12 minuten: De mens heeft 46 chromosomen , dit zijn 22 paren waarvan 1 paar geslachtschromosomen zijn, 1 van de moeder en 1 van de vader. Bij fouten in de celdeling van geslachtscellen kunnen afwijkende aantallen chromosomen in de cellen terechtkomen. Daardoor ontstaan kinderen die niet levensvatbaar zijn, afwijkingen vertonen en haast altijd onvruchtbaar zijn, een extra chromosoom in de cel is als bekendste voorbeeld het Downsyndroom. Toegevoegd na 16 minuten: http://www.erfelijkheid.nl/erfelijkheid/chromosomen.php kijk hier eens voor een duidelijke uitleg.

Je kunt chromosomen zien als de bouwstenen van je lichaam. In elk deeltje zit erfelijk materiaal; al die stenen samen maken jou zoals jij bent. De stenen worden gevormd door de informatie die je van je ouders hebt gekregen. In de eicel en zaadcel (voortplantingscellen) zitten 23 chromosomen. Tijdens de bevruchting komen er 23 chromosomen van de eicel van de moeder en 23 chromosomen vanuit de zaadcel van de vader bij elkaar, zodat er weer een cel ontstaat met 46 chromosomen. Een vrouw heeft twee X- chromosomen, één van haar vader en één van haar moeder. Een man heeft een X- chromosoom afkomstig van zijn moeder, en een Y- chromosoom afkomstig van zijn vader. Onder andere het Down-syndroom onstaat doordat er teveel chromosomen zijn. In 95% van de gevallen is er sprake van trisomie-21. Dat wil zeggen, dat er in iedere cel drie in plaats van twee exemplaren van chromosoom 21 aanwezig zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Down
http://www.erfelijkheid.nl/erfelijkheid/ch...

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit zo’n honderd biljoen cellen. De meeste cellen hebben een kern. In elke kern bevinden zich 46 pakketjes die chromosomen worden genoemd. Elk chromosoom bevat één dicht ineengewonden, op een draad gelijkend molecuul, DNA genaamd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100