Second opinion bij een andere of dezelfde dokter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat ligt er aan waarop je second opinion gebaseerd is. Twijfel je aan de kunde van de arts of twijfel je of de test wel goed gegaan is. Mijn gevoel zou zeggen: een andere arts, omdat die er objectief in stapt. Die weet niet wat er eerder al bekeken is en zal ook geen wantrouwen hebben ten opzichte van jou, omdat je zijn kunde niet vertrouwt. Als je aan de 'test' twijfelt kun je het wel nog een keer laten doen bij dezelfde arts.

Een second opinion vraag je aan een andere arts dan degene die de eerste diagnose bij je gesteld heeft

Het heet second opinion,die vraag je dus nooit aan degene die de first opinion deed! Dus altijd een andere arts raadplegen!

Bij een andere dokter natuurlijk. Het idee achter een second opinion is dat men er nog eens naar kijkt. Het liefst vanuit een ander standpunt en vanuit een andere achtergrond. De eerste dokter kan iets over het hoofd zien, of door eerdere ervaringen een soort (tunnel)visie hebben. Een andere arts kan er op een andere manier naar kijken, andere ervaringen met patienten hebben en een andere mening hebben en/of een betere diagnose stellen of behandeling voorstellen.

Onder second opinion wordt verstaan: de onafhankelijke beoordeling van een lichamelijke klacht door een andere arts dan de eigen arts. Een second opinion kan nuttig zijn bij twijfels over de diagnose of onzekerheid over de geboden behandeling.

Bronnen:
Werkendlichaam.

Een second opinion doe je niet bij dezelfde arts, want dan is het geen second opinion meer. Je wil juist graag dat een andere arts naar jouw medische probleem kijkt, om er zeker van te zijn dat jouw eerste arts het bij het juiste eind heeft. Mijn partner had dit voorjaar een goedaardig gezwel in de keel. Omdat zijn broer keelkanker heeft, waren wij toch ongerust. Wij zijn naar het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis gegaan voor een second opinion. (De specialist van mijn partner had hier overigens totaal geen probleem mee, en liet ook weten dat het ons patientenrecht is). Gelukkig bleek de eerste arts het bij het goede eind te hebben; het gezwel bleek inderdaad goedaardig. Maar we zijn juist door die second opinion een stuk geruster de zomervakantie ingegaan!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100