Mn moeder slikte medicijnen tegen blaasontsteking en heeft daar één kuur voor gehad. Ze heeft borderline. Kun je v/d medicijnen één psychose krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kan een psygose krijgen van een blaasontsteking dat komt vaker voor. Dus niet van de antibiotica.

Bronnen:
http://www.familievan.nl/volwassenen/253/456/P503

Werd je niks wijzer van de bijsluiter? Daar staan ook de mogelijke bijwerkingen vermeld. Medicatie wordt voorgeschreven door de arts. De arts heeft de medische gegevens van je moeder en kijkt bij het uitschrijven van het recept of medicatie elkaar verdraagt. Ook de uitgifte bij de apotheek doet dat. Blijkbaar in dit geval wel want je moeder heeft de pilletjes gekregen. Meldt de psychose bij de huisarts. Dan komt ook dat in het dossier te staan, voor een mogelijke volgende keer. En de arts kan uitsluitsel geven of dit inderdaad de oorzaak kan zijn.

Dit zou dan vermeld moeten staan in de bijsluiter. De apotheker kan en moet jouw vragen hieromtrent beantwoorden. Naar ik aanneem heeft de huisarts deze kuur voorgeschreven, en deze is bekend met eventueel medicijngebruik van je moeder. Hij moet dus ook weten of hij zo'n kuur mag voorschrijven. Desalniettemin, uitzonderingen bevestigen de regel......

Een psychose is geen ziekte op zich. Een psychose kan het gevolg zijn van een stemmingsstoornis of een persoonlijkheidsstoornis, zoals depressie en borderline. Hierbij is er een teveel aan een bepaald stofje in je brein: dopamine. Omdat de stofjes in de hersenen zijn ontregeld, is dit gemakkelijk met medicijnen recht te zetten. Hiervoor worden antipsychotica gebruikt, zoals dopamineblokkers. Deze medicijnen werken in op het dopaminesysteem en zorgen dat er weer een evenwicht komt in de hoeveelheid dopamine in de hersenen. Jammer genoeg werken de medicijnen bij ieder persoon heel anders. Een patiënt krijgt lange tijd verschillende doseringen om te zien welke het beste aanslaat. Vervolgens moet je jarenlang blijven slikken om terugval te voorkomen. Veel patiënten stoppen met hun medicijnen. Ze hebben veel last van de bijwerkingen, zoals slaperigheid, bewegingsdrang en seksuele problemen. Bovendien denken ze dat de psychose niet meer terugkomt. Antipsychotica zijn echter een onmisbaar onderdeel van het behandelplan. Mensen die eenmaal een psychose hebben gehad, lopen de kans terug te vallen. Mede daarom is naast medicatie, andersoortige hulp gewenst. Cognitieve gedragstherapie wordt wel eens gebruikt om de patiënt te wapenen. Hij leert hiermee zijn gedachten beheersen. Daarnaast zijn hulp bij de acceptatie en goede voorlichting erg belangrijk. Ook voor de familie. Zij krijgen hierdoor meer inzicht in de aard van psychoses en de tekenen die een psychose aankondigen. Niettemin kan leven met (iemand met) psychoses heel moeilijk zijn. Lotgenotencontact is vaak een welkome vorm van hulp.

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/help-een-blaa...

Je ziet soms ( voornamelijk bij ouderen) dat men een delier (is een acute verwardheid)krijgt ten gevolge van een (urineweg) infectie. Voor evt bijwerking van medicijnen moet je de bijsluiter lezen of de apotheker bellen. Bij aanhoudende klachten of toename/verandering van de klachten altijd overleg met de Huisarts.

http://www.familievan.nl/volwassenen/253/456/P503 Als je dit goed doorleest zie je dat een blaasontsteking en bepaalde medicatie psychoses veroorzaken. Ik heb net mijn opleiding afgerond voor de zorg en daar is mij inderdaad uitgelegd dat blaasontsteking een psychose kan veroorzaken! Dus het is waar en bekend!

Het meest gebruikte antibioticum bij urineweginfecties is nitrofurantoïne. Dat middel kan inderdaad een psychose in de hand werken volgens de beschrijving in het Farmacotherapeutisch Kompas. Het is geen veel voorkomende bijwerking maar bij iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis is het een versterkende factor.

Bronnen:
http://www.fk.cvz.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100