Hoe zorgt transpiratie ervoor dat wij kunnen afkoelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

bij het verdampen van het zweet nemen de druppeltjes warmte van je huid mee. Toegevoegd na 1 minuut: leuke docu over gezien, zie hier: http://www.youtube.com/watch?v=SUvSJIs3kow

Verdampen kost energie: Er is een klein beetje energie nodig om een molecuul uit vloeistof naar gas vorm te laten gaan. Dit redden allen de meest energie-rijke moleculen. Doordat deze ontsnappen aan de vloeistof, wordt de gemiddelde hoeveelheid energie in de vloeistof lager. energie = warmte => De vloeistof (Je zweet) wordt koeler => Je koelt af.

Simpel gezegd: Je zweet verdampt door warmte, bij dit verdampen voert het vocht dus de warmte af, en voel jij dat het afkoelt.

’s Zomers hebben we er allemaal last van, zweten. Wanneer de temperaturen stijgen, beginnen de zweetklieren in onze huid meer zweet te produceren. Zweet verdampt op je huid en daardoor koel je af. Zweetklieren zijn eigenlijk de airconditioning van ons lichaam. Als het erg warm is moet je zweten, hoe onprettig dat ook is. Omdat we zweten op warme dagen blijft ons lichaam op een constante 37 graden. Zweten doen we altijd, ook wanneer we het niet extreem warm hebben. Gemiddeld verliest iemand een halve liter zweet per dag, mannen iets meer dan vrouwen.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/divers...

Je kunt het ook op een andere manier testen. Leg een fles water in de volle zon. Wat gebeurt er dan? De fles wordt heet. Leg diezelfde fles in de volle zon, maar wikkel 'm in een natte theedoek: de fles wordt koud. Volgens mij is dit hetzelfde principe.

als het warm is verdampt het water in je lichaam maar het water blijft vast zitten onder je buitens laag huid zitten,vervolgens gaat het water door je poriën naar buiten en geeft het een afkoelend gevoel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100