wat gebeurd er met het bloed,als je bloed prikken bent geweest.?

Afgelopen maandag was ik in het ziekenhuis voor bloed prikken,zoveel mensen ,in de wachtkamer komen en gaan,
maar wat gebeurd er met het afgenomen bloed als dit in het laboratorium onderzocht is,wordt het nog ergens voor gebruikt?of vernietigd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je bloed wordt alleen gebruikt om te testen wat de arts heeft aangevraagd om te onderzoeken. Het ziekenhuis mag er verder niks mee doen zonder jouw toestemming. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat er verder ook echt niks mee gebeurd. Er zijn voor het opruimen van dit soort materiaal, specifieke afvalverwerkingsbedrijven. Zij halen in speciale kratten ziekenhuisafval op, dus ook menselijke weefsels, organen, ledematen etc. en zorgen voor de verwerking daarvan. Bij Postbus 51, kun je een PDF downloaden met de richtlijnen voor dit specifieke afvalverwerkingsmateriaal.

Als het goed is mogen ze daar niets mee doen. Willen ze er wel wat mee, dan zullen ze daar toestemming voor moeten hebben van degene waar het bloed van afkomstig is. Dat geldt voor alles wat er van - of uit - je lichaam gehaald wordt, zoals organen, weefsel, huid etc. Ze hebben ooit een stukje weefsel van mij afgenomen dat ze wilden bewaren om naderhand te gebruiken voor studiedoeleinden. Ik kreeg daar keurig een schrijven over en als ik dat goed vond, moest ik daar schriftelijk toestemming voor geven. Zo zal dat ook met bloed gaan. Alleen kunnen wij nooit controleren of ze er echt niets mee doen.

Bloed en ander medisch afval (weggesneden organen, kweekjes) gaan naar een gespecialiseerd verwerkingsbedrijf. Daar wordt het bij een temperatuur van zo'n 1000 graden Celsius verbrand. Bij zulke hoge temperaturen is een zakje bloed binnen een paar seconden verbrand. Dierlijk bloed dat bij de dierenarts wordt opgehaald, indergaat hetzelfde lot. Van dierlijk bloed uit de slachterij word kunstmest gemaakt voor snijbloemen.

Bronnen:
Quest

Ik denk dat dit per ziekenhuis verschilt, Zo kreeg ik bij mijn ziekenhuis (UMC Utrecht) op een briefje dat ze het bloed eventueel gebruiken om studenten daarnaar te laten kijken. Als je dit niet wilt, kon je dat aangeven. Vraag dus na bij je ziekenhuis wat daar gebruikelijk is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100