Hoe komt het dat ik soms midden in de nacht 'uitgerust' wakker wordt?

Het gebeurt me af en toe dat ik een paar uur voordat ik eigenlijk wakker moet worden al ontwaak en me 'uitgeslapen' en wakker voel.
Zo ook vandaag: Ik moest om 10.00 mijn bed uit, maar ontwaakte al om 8.30 en voelde me wakker. Ik besloot om door te blijven slapen tot 10 uur om mijn benodigde aantal uren slaap te krijgen, maar toen ik wakker werd om 10 uur, voelde ik me minder uitgerust en kwiek dan toen ik wakkerwerd om 8.30!
Ik vraag me af waar dit mee te maken heeft. Komt dit door de verschillende fasen van de slaap (R.E.M-slaap, lichte slaap etc.)? En waar doe ik beter aan; gewoon dan om 8.30 uit mn bed komen met een wakker gevoel maar zonder het benodigde aantal uren (8) slaap, of tot 10 uur blijven doorslapen, moeilijker uit mn bed komen maar wel voldoende slaap te hebben gehgad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je lichaam heeft inderdaad een bepaald aantal uren slaap nodig, maar 8 uur per nacht wat vaak gezegd wordt is enkel een gemiddelde. De ene persoon heeft meer slaap nodig, en de andere persoon doet het met minder slaap. Wanneer je lichaam ontwaakt zonder dat dit veroorzaakt wordt door een biologische klok of bijvoorbeeld lawaai, is dit omdat het genoeg slaap heeft gehad. De reden dat je een paar uur later met een moe gevoel wakker wordt, komt simpelweg omdat je dan teveel slaap hebt gehad. Je kan dus inderdaad beter direct om 8.30 uit je bed komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100