Helpt het wassen van je handen na toiletbezoek als er daarvoor iemand geweest is die dit niet deed?

Hij/zei die niet de handen wast zit wel aan deurgrepen en kranen die ik daarna met gewassen handen open of dicht moet draai. Hoe schoon zijn mijn handen dan nog?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt er eigenlijk vanaf wat je wilt voorkomen. Het klopt, dat een deurkruk bezaaid is met miljoenen (of meer) bacterien, maar het is maar zeer de vraag of dat een probleem is. Overal op je huid, dus ook op de huid van je handpalmen zitten miljarden bacterien. Zodra je een deurkruk (of iets anders) vastpakt breng je een deel van die bacterien over op de kruk. Eigenlijk alle bacterien op de deurkruk zijn dan ook normale huidbacterien, deze zijn in normale omstandigheden niet schadelijk; huidbacterien hebben zelfs een postieve functie op de huid. Nu is het zo, dat er na toiletgang andere bacterien op je handen kunnen zitten. Na het plassen valt dit nog mee, dan blijft het gaan om huidbacterien. Dit geldt zelfs al plas je over je handen heen, want urine is onder normale omstandigheden steriel. Na ontlasting kan de zogenaamde E. coli op je handen komen. Dit is een bacterie die in ieders darmen voorkomt, en daar ook thuishoort. Heel soms (maar meestal dus niet) kunnen deze ziekteverwekkend zijn. Als iemand zijn handen niet heeft gewassen, dan brengt hij deze dus over op de deurkruk en zo over op jou (pas gewassen) handen. De E. coli op je pas gewassen handen heeft dan eigenlijk een probleem. Er zitten namelijk zo veel normale huidbacterien op je handen, dat hij geen ruimte heeft om te groeien. Hij blijft dus in zijn eentje en sterft een tijdje later, want E. coli's zijn gemaakt voor een darm en niet voor de huid. Dus alleen als de E. coli (en één is eigenlijk lang niet genoeg) in jouw darmen komt, bijvoorbeeld doordat je kort na het aanraken van de deurklink je vingers aflikt, en het toevallig om een ziekteverwekkende variant gaat, kan je er ziek van worden. Het handen wassen voorkomt uiteraard wel, dat jij de deurklink besmet en dat is voor andere mensen van net zo'n belang. Als je voor jezelf elk risico uit wilt sluiten moet je contact met de deurklink vermijden, maar ik hoop dat je uit het verhaal hierboven begrijpt, dat dat wel wat overdreven is. Natuurlijk is het goed om je handen te wassen, maar als we echt zo makkelijk ziek zouden worden, dan was de mensheid allang uitgestorven. Een flesje alcohol kan ik trouwens echt niet aanraden; dit maakt ook alle goede bacterien dood. Ik zie wekelijks mensen waarvan de handen helemaal kapot zijn door dit soort goedjes. Dit zijn er heel wat meer, dan de mensen die ziek worden van een vuile deurklink. Wat ziek worden betreft heb je overigens meer te vrezen van snotterende andere mensen.

Nee , in mijn ogen helpt het dan totaal niet dat je je handen wast . je zou standaard een klein flesje alcohol bij je kunnen hebben waar je je handen mee ontsmet als je dat wilt / nodig vind

Het helpt altijd want de bacteriën die je al had zijn minder geworden. Als je niet je handen wast vergroot jij het aantal bacteriën op bijv die deurkruk maar heb je je al aanwezige bacteriën niet verminderd en heb je er nog een aantal bij gekregen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100