Waarom bouwt ons lichaam een allergie op?

Allergie is een verkeerd ingeschatte reactie van ons lichaam, maar wat is hier het nut dan van?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Allergie is een ingewikkeld probleem. Voordat iemand in staat is ergens allergisch op te reageren moet die persoon al eens eerder in contact zijn geweest met dat specifieke allergeen. Het afweersysteem heeft na dat contact (en meestal vele contacten) de mogelijkheid ontwikkeld om in het vervolg met een allergie te reageren: dit wordt allergische sensibilisatie genoemd. In feite herkent het immuunsysteem die stof als een ‘vijand’ zoals een virus of een bacterie en reageert dus onnodig met ontsteking. Ons lichaam vindt daardoor dat het nuttig is om zo te reageren. Soms kan het heel lang duren voordat een allergie ontstaat. Mensen kunnen soms vele jaren zonder problemen in contact komen met een bepaalde stof en dan plotseling een allergie ontwikkelen. Waarom dat zo is, is nog niet goed opgehelderd.

Bronnen:
http://www.huidinfo.nl/allergie.html

Om zich af te weren tegen mogelijke indringers, of andere kwaaddoeners. Gewoon een afweerreactie;)

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn, zoals bijvoorbeeld stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen. Allergenen komen vooral via de huid en via de luchtwegen het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms 'overdreven' allergische reactie. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, diarree) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen...... Het lichaam bouwt een WEERSTAND op die soms overdreven heftig reageert.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Allergie

Volgens de laatste onderzoeken lijkt het alsof het afweersysteem zich "verveelt", vanwege verbeterde hygiëne en medicijnen en daarom maar een allergie ontwikkelt, zodat het afweersysteem wat te doen heeft.

Het korte antwoord op je vraag is dat er geen reden is. Allergie heeft geen nut, alleen maar nadelen. Het is een onvermijdbaar bij-effect van de werking van onze afweer. Onze afweer is een moeilijk probleem. Schadelijke stoffen moeten worden vernietigd, het lichaam moet juist niet worden vernietigd, en onschadelijke stoffen ook niet. Ook nuttige stoffen zoals voedingsmiddelen mogen niet worden vernietigd. Zoals elk systeem, zal ook het immuunsysteem af en toe een foutje maken. Je hebt de "vals positief", waarin het afweersysteem iets zal aanvallen terwijl dat niet had gehoeven. Je hebt ook de "vals negatief", waarin het afweersysteem iets schadelijks ongemoeid laat. Uit wiskundige berekeningen blijkt, dat je *altijd* een aantal vals-positief en een aantal vals-negatief zult hebben. Dat is onvermijdelijk. Een allergie is een voorbeeld van een vals-positief. -- Vergelijk het met ons juridische systeem. Ook daar is het onvermijdelijk dat er af en toe een onschuldige wordt veroordeeld, en af en toe een misdadiger wordt vrijgesproken. Niets aan te doen. We kunnen hooguit de balans verschuiven: vinden we het heel erg dat er wel eens een misdadiger ten onrechte wordt vrijgesproken, dan kunnen we het rechtssysteem aanpassen. Er worden dan minder misdadigers vrijgesproken. Het gevolg zal echter zijn, dat we meer onschuldigen zullen opsluiten. Andersom werkt het precies zo: willen we minder onschuldigen veroordelen, dan kunnen we dat alleen bereiken door te accepteren dat we meer misdadigers zullen vrijspreken. Ook al weten we vooraf, en vaak ook achteraf, niet wanneer we een misdadiger laten lopen of een onschuldige zullen veroordelen - deze twee fouten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. -- Zou de evolutie in zijn algemeenheid minder allergie willen ontwikkelen, dan zou die evolutie vaker een ziekteverwekker zijn gang moeten laten gaan. Dat laatste kan natuurlijk niet - vandaar dat het evenwicht daar is gekomen waar het nu is: veruit de meeste ziekteverwekkers worden aangevallen, met als bij-effect dat er soms een nutteloze aanval wordt ingezet: de allergie.

Volgens "de sleutel der zelfbevrijding" van Christiane Beerlandt, komt het er bij ziektes neer dat zij ontstaan door psychische klachten. Ik heb het boek hier niet maar er is er hier vast wel iemand die het kan vertellen wat het ook weer was dat te maken had met die allergien. Ik heb het boek niet gekocht omdat het er bij elke ziekte toch dan op neer zou komen dat je eerst jezelf moet helen en dan van die ziekte afkomt. Dat staat pratisch bij elk antwoord. Jezelf zijn en hier en nu en blij met wat je NU hebt. Een allergie onstaat vaak ook plotseling trouwwens en is even plotseling weer weg. soms na korte tijd, soms jaaaaaaaaaaaaaren...

ons lichaam bouwt en allergie op, het nu ervan zou kunnen zijn: -kijk, luister naar mij -dat deel of die delen wat de allergie betreft- -met andere ogen naar je lichaam kijken -je ziel de kans geven verder te groeien -je innerlijk en uiterlijk meer in balans te brengen -stil worden en luisteren wat het fysiek vertelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100