Hadden mensen in de middeleeuwen ook al anorexia?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, in de Middeleeuwen vond men het helemaal niet mooi om mager te zijn. Hoe voller hoe mooier vond men toen. Een vol figuur was ook een teken van welstand. Anorexia is echt iets van deze tijd. De fotomodellen zijn tegenwaardig zo mager dat veel meisjes ineens vinden dat ze te dik zijn. En in de meeste gevallen is dat helemaal niet zo.

Tijdens de middeleeuwen, die duurden van 400 tot 1100 na Christus, kwam anorexia of een vorm van zelfuithongering nauwelijks voor. De vrouwen van toen werden geacht hun mannetje te staan. Ook waren de voortplantingskwaliteiten erg belangrijk. Brede heupen en grote borsten verhoogden de kans dat ze gezonde kinderen zou voortbrengen, van uithongering was dus geen sprake.

Ik denk dat het uiterlijk en daarmee het zelfbeeld voor veel mensen tegenwoordig veel belangrijker is dan toen

Anorexia is waarschijnlijk net zo oud als de mensheid maar ons idee daarover verandert met de tijd. Doktoren beschreven gevallen van zelfvermagering al honderden jaren geleden. Tijdens de middeleeuwen echter kwam anorexia of een vorm van zelfuithongering nauwelijks voor.

Anorexia kwam in de middeleeuwen niet voor, wél stak men soms de vinger in de keel om over te geven. Echter deden ze dit om de maag zo snel mogelijk te legen en daarna weer door te kunnen eten. Dit omdat feesten soms zeven dagen achter elkaar duurde ;-) Het eten was niet bepaald caloriearm, maar daar maakte echt niemand zich druk om. Mooi dik zijn was de trend onder rijken, dun zijn was voor armen die geen eten konden betalen. Dit 'vinger-in-de-keel-stoppen-om-overtegeven' was dus geen manier om af te vallen, maar juist om nog meer te kunnen eten. Toegevoegd na 1 minuut: Ik schreef dat het in middeleeuwen niet voor kwam, maar ik bedoelde 'niet veel'. Of helemaal niet voor kwam weten we niet, maar het kwam elk geval niet zoveel voor als tegenwoordig omdat juist dikheid mooi was, in tegenstelling tot wat nu het ideaal is.

Denk het niet. Mensen waren bezig met overleven. Hard werken van zonsopgang tot zonsondergang. Elke broodkorst die je kon krijgen was meegenomen. Toegevoegd na 1 minuut: Dit stukje van internet. http://www.agirl.nl/index.php/Geschiedenis-van-anorexia.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100